dimecres, 4 d’abril del 2018

Jo sóc un altre

Trobeu les 7 diferències
Una sèrie de la que encara no s’ha parlat gaire, potser perquè acaba de sortir del forn, ha deixat fascinats els de casa. Es diu «Counterpart» (contrapartida, còpia, rèplica…), un «thriller» de ciència-ficció creat per Justin Marks i visible a la plataforma HBO. Parteix d’una premissa no sé si molt original, però rica en possibilitats: l’any 1987 científics de l’Alemanya Oriental crearen una rèplica paral·lela del món que coneixem. A partir de llavors els dos mons van evolucionar separadament, amb diferències que l’espectador anirà descobrint de mica en mica. Aquesta situació és coneguda per molt poca gent i una agència de les Nacions Unides localitzada a Berlín s’ocupa de gestionar les relacions entre aquestes dues realitats. Howard Silk (J. K. Simmons) fa trenta anys que treballa per aquesta institució sense saber quins secrets amaga, fins el dia que es troba cara a cara amb el Howard Silk de l’altre món, un agent especial, acostumat a treballar a cavall de les dues realitats, i que s’ocupa de recuperar desertors.

En realitat, malgrat el punt de partida propi de la ficció científica, l’embolcall de la sèrie i molts dels seus esdeveniments tenen més a veure amb el gènere d’espies. El fet que estigui ambientada a Berlín també ajuda molt a evocar els escenaris de la guerra freda i és inevitable la temptació d’identificar cadascun dels mons com un dels costats del Mur (cosa que no són). Per tant podeu esperar-vos grisos paisatges urbans plens d’impersonals temples de la burocràcia, despatxos opressius, telefonades críptiques, traïcions, desercions, agents dobles, enverinament amb cianur, suborns i cites a un banc del parc.

Però tot això només seria el condiment, ja que «Counterpart», amb ritme pausat i reflexiu, opta per explorar les conseqüències personals d’aquesta doble realitat. ¿Què passaria si ens trobéssim al davant d’una altra versió de nosaltres mateixos? ¿La reconeixeríem, la rebutjaríem, l’envejaríem? ¿Com seria la seva família? ¿S’assemblaria a la nostra? ¿On rau la nostra identitat? ¿Fins a quin punt podem canviar-la? Són interrogants quasi filosòfics que afortunadament a la sèrie es plantegen de forma elegant però accessible, i amb una multitud de conseqüències inusitades.

J. K. Simmons és un sòlid actor de caràcter que sosté perfectament el doble paper d’un funcionari fosc i mansoi i el del super-agent acostumat a una dieta d’adrenalina quotidiana. L’acompanya Olivia Williams, una actriu que respira madura elegància, i que sempre és un gust veure actuar. Al seu voltant, presències de tota la vida com Stephen Rea o Jacqueline Bisset, i coneguts d’altres sèries: Richard Schiff (el Toby de «The West Wing»), Nicholas Pinnock (ja vist a «Fortitude»), Liv Lisa Fries (la protagonista de «Berlin Babylon») o Ulrich Thomsen («Banshee», però també «Festen»).

Com ja us he avançat, «Counterpart» ens ha mantingut amb el cor i el cervell en suspens durant els deu capítols de la seva primera temporada. Lamento informar que conclou de forma no gens conclusiva amb el destí d’un dels protagonistes pendent d’un fil (que es resoldrà a la segona temporada (vull suposar)). És una trampa molt barata; però, atesa la qualitat del producte, estic disposat a perdonar qui sigui. Molt recomanable (amb accent en el "molt").

4 comentaris:

  1. Té bona pinta, però m'espero a que parlis de la segona temporada, per què ho faràs tard o d'hora, no? Es que no m'agrada enganxar-me a una sèrie que només té 10 capítols però continua.

    ResponElimina
  2. Ostres, pinta molt interessant! Potser no és la primera sèrie que parla de mons paral·lels, però tal i com l'expliques sembla que té prou ingredients innovadors. Llàstima que la facin per HBO, a veure si la venen a Movistar o a alguna altra plataforma que jo pugui veure.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, crec que et podria agradar. És hora d'associar-se amb família i amics per compartir les plataformes d'emissió de sèries.

      Elimina