dissabte, 10 de novembre del 2012

Fénéon, piulades negres

Féneon de nou segon Félix Vallotton
Vaig deixar ahir l’inclassificable Félix Fénéon redactant les seves breus píndoles de crònica negra sota l’ambigu títol de “Nouvelles en trois lignes”; ambigu perquè la paraula “nouvelle”, que en el context volia dir notícia, gràcies a l’alquímia de Fénéon esdevenia “nouvelle” en el sentit de novel·la curta. El periodista fugaç, a partir de l’escassa informació que li proporcionava el telègraf, distorsionava les lleis de la sintaxi, sorprenia les expectatives del lector, convertia en suggeridor el que només podia ser repetitiu i, com a bon anarquista, se’n fotia de l’autoritat i les convencions. Clar precedent de Twitter, però immensament més divertit, gaudiu d’aquestes molt tristes històries de la vida real.

“Si el meu candidat fracassa, em mato” havia declarat el Sr. Bellavoine, de Fresquienne. S’ha matat. 
El dunkerquès Scheid ha disparat tres vegades contra la seva dona. Com que fallava repetidament ha apuntat la seva sogra: l’encertà. 
La Sra. Montet, del Bost, ha estat desvalisada, possiblement per parents del seu marit, el conegut parricida. 
El foc prengué, ahir al vespre, al tramvia Bastille-Montparnasse, el qual, ràpidament, escopí els viatgers abans que els bombers l’inundessin. 
El Sr. Colombe, de Rouen, es matà d’un tret, ahir. La seva dona ja li n’havia disparat tres, al març, i s’estaven a punt de divorciar.  
Dormir en un vagó fou mortal per al Sr. Émile Moutin, de Marsella. S’havia recolzat a la porta; s’obrí, caigué. 
La translació, organitzada pel Memorial Francès, de deu taüts d’hússars, ha motivat, al cementiri de Niort, discursos. 
A davant de 15.000 nimesos, sis braus esbudellaren set modestos cavalls i foren acoltellats pels matadors Conejito i Bombita Chico. 
Sisowath [futur rei de Cambodja] ha acollit acròbates de fira en una sessió privada. Ha donat al Sr. Chanot 12.000 francs per als pobres i la policia. 
El Sr. Godin, capellà de Merfy, pagarà 16 francs per haver casat la Srta. Lemarie abans que actués l’alcalde, pare de la núvia. 
Massa joves i ja mares, les Srtes. Meuzeret, de Saint-Barthélémy, i Garnier, de Chassagne, han matat els seus fills. 
Eugène Périchot, de Pailles, prop de Saint-Maixent, acollia la Sra. Lemartrier a casa seva. Eugène Dupuis vingué a cercar-la-hi. El mataren. L’amor. 
Havent trencat el vidre del vagó, una pedra ha rebentat l’ull d’un viatger, en el tren Baiona-Tolosa. Pararen. Ningú. 
El ple municipal de Brest ha sol·licitat la supressió de la desfilada del 14 de juliol: esgota els soldats. 
A la platja de Sainte-Anne, dos banyistes es negaven. Un banyista es precipità. I així fou com el Sr. Étienne hagué de salvar tres persones. 
Coronaven els alumnes de Niort. L’aranya caigué del sostre i els llorers de tres d’aquells foren tenyits amb una mica de sang. 
Empentat per la pietat convulsa d’un pelegrí de Lourdes, Monsenyor Turinaz s’ha ferit a la cara i la cuixa amb la seva custòdia. 
Una senyora de Nogent-sur-Seine desaparegué (1905) al Pirineu. L’han retrobada, en un penya-segat, prop de Luchon, amb un anell al dit. 
Haver d’allistar-se fa tornar boig Bertin, del 22è d’artilleria, a Versalles: es desvesteix davant de sant Antoni i pretén ser el seu porc. 
Apunyalat i estossinat, Remailli, de Meskiana (Constantina), ha patit una mutilació que precisa el caràcter passional del crim. 
Massa làudanum només provocà còlics a l’arquitecte Godefoin, de Boulogne. Molt bé —es tiraria a l’aigua. L’en tragueren. 
El captaire septuagenari Verniot, de Clichy, ha mort de fam. La seva màrfega amagava 2.000 francs. No cal generalitzar, però. 
La Sra. Fournier, el Sr. Vouin, el Sr. Septeuil, de Sucy, Tripleval, Septeuil, s’han penjat: neurastènia, càncer, atur. 
La Sra. Olympe Fraisse narra que, al bosc de Bordezac, un faune infligí meravellosos ultratges als seus 66 anys.

14 comentaris:

  1. Realment molt bons! És més, diria que són extraordinaris.

    ResponElimina
  2. D'on els has tret??? Home, a twitter de vegades hi ha coses molt gracioses, gairebé conceptistes, amb molt d'enginy, però aquestes perles són divertidíssimes...

    ResponElimina
  3. I que bons!
    Hi veig un precedent raonable de la creació, per part del Duchamp, de Rrose Sélavy ; sobretot dels aforismes Sélavy de Robert Desnos (un altre model d'escassedat meravellosament divertida).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Girbén, no et puc dir ni que sí ni que no, perquè desconec la popularitat que tenien aquestes "nouvelles" abans que Paulhan les redescobrís.

      Elimina
  4. Si en sabés m’agradaria fer un comentari com aquests, però com que no sé, no el faig

    ResponElimina
  5. només hi falten els hashtags

    ResponElimina
  6. És deliciós! Són d'una gran subtilesa; amb tant d'enginy com de mala llet.

    ResponElimina