dimarts, 22 de gener del 2013

Aquaris

Balena de JMT
Stralsund no té un sinó dos aquaris en actiu que representen dos moments de la història del país. El més antic, el Meeresmuseum, ocupa un convent del segle XIII i per aquesta voluntat d’introduir la ciència en un edifici dedicat a la fe ja es revela la mà dels anys comunistes. Es dóna particular importància a les feines i l’explotació econòmica del mar i només hi falta una menció al pla quinquennal de l’arengada fumada. La instal·lació fascina per l’estructura que ocupa en diversos pisos la nau d’una església; però, amb la seva insistència en els diorames de dissecats, ha quedat una mica desfasada. L’aquari pròpiament dit es troba al soterrani, té una mica de tot i fins i tot es poden acaronar unes tortugues d’aigua.

Sardines de JMT


Vista de JMT
Rügen, l’illa més gran del país, es troba davant del port a una distància d’uns sis quilòmetres. És tracta d’un destí turístic de primera magnitud i fins i tot Hitler hi va planificar una ciutat de vacances, que riu-te’n de Marina d’Or. Per això el port de Stralsund sembla més dedicat a cultivar el pintoresquisme dels magatzems de maó vermell i els vaixells de quatre pals que no pas a l’activitat pesquera.

En aquest entorn tan amigable pel turisme s’alça la mola futurista i blanca de l’Ozeaneum. Inaugurat l’any 2009 i declarat millor museu europeu de l’any 2010, representa l’últim crit en aquaris sostenibles i respectuosos amb l’ecosistema. Per això la seva col·lecció es limita a la fauna autòctona, encara que en un sentit ampli. No trobareu aquí els agraïts i acolorits habitants dels boscos de corall, sinó els seus més grisos germans del Bàltic i el mar del Nord, envoltats això sí d’una escenografia impecable. Hi ha un gran tanc que representa el mar obert de l’Atlàntic Nord amb una profunditat de nou metres i 2,6 milions de litres d’aigua. Per descomptat no hi ha cap mostra de cetacis ni molt menys espectacles de circ amb foques gracioses; per contra hi ha una sala, catedralícia per les seves dimensions, del sostre de la qual pengen diversos models en plàstic de balenes, dofins i catxalots. Hom pot jeure en unes gandules de disseny i contemplar el son et lumière que va revelant ara una ara l’altra.

I a la teulada, pingüins!

4 comentaris:

  1. El kistch és necessari per als acuaris i zoologògics. Massa disseny fa mal als ulls.

    Em quedo amb els diorames de peixos dissecats del primer acuari, més espectaculars!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esclar, Galde, aquestes són les sardines amb les que vam créixer i ens vam alimentar durant els anys foscos.

      Elimina
  2. dedueixo que les gandules de disseny son poc comodes xD

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pons, no és qüestió que els visitants s'hi entretinguin.

      Elimina