diumenge, 24 de febrer del 2013

Confessió

El turó capitolí convertit en el Campidoglio gràcies a Miquel Àngel
Sóc de la mena d’animals que, en nits d’insomni, intenta recordar el nom dels set turons sobre els quals es va fundar Roma.

N’encerto tres (Aventino, Capitoli i Quirinal) i erro amb el Pincio, que no és cap dels turons tradicionals.  Em faltaven Celio, Esquilí, Palatí i Viminal.

A la Wiki hi ha una entrada sobre ciutats nascudes a partir de set turons. Entre elles hi trobareu Barcelona: Mont Tàber, La Rovira, El Coll, El Carmel, La Peira, El Putxet i Montjuïc. Donar-se importància és una actitud ben humana.

13 comentaris:

  1. bah! si la majoria de ciutats de la llista no posen ni el nom dels 7 turons! fent-ho així podria afegir Sabadell i ningú es donaria compte!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pons, res més fàcil que retocar la Wiki sense necessitat d'arguments.

      Elimina
  2. A la Wiki també hi ha informació sobre les ciutats amb 2, 3, 4, 5, 6... turos?

    Ara bé, si intentes dormir trencant-te el cap amb aquestes cabòries t'asseguro que no és un bon sistema... compte ovelletes com feia tothom!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està clar, Galde, que amb aquest sistema no vaig dormir gota.

      Elimina
  3. "Als turons...!!!" -cridava un Bàldrich desesperat a l'Escurçó Negre...
    I, ós i linx apart, el Turó és el carnívor més amenaçat de la nostra fauna; una condició que no justifica ni el seu nom científic (Mustela putoris) ni els populars (Pudenta, gatpudent, espucnaix, gat pucnaix, fura de bosc...)

    ResponElimina
  4. Dimoni! Fa poc vaig llegir alguna cosa sobre aquest misteriós arquetip de les ciutats fundades sobre set turons, però no acabo d'encertar on. Walter Benjamin? Claudio Magris? Un problema derivat de la promiscuïtat lectora...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Alexandre, a mi no em miris, tot m'ha arribat en somnis.

      Elimina
  5. A partir de quants metres d'alçada considerem que una elevació del terreny és un turó? Perquè, segons com, Barcelona en té molts més. Un dia d'aquest n'he de parlar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El secret, Enric, és trobar l'altura precisa perquè et surtin set turons exactament.

      Elimina