dilluns, 16 de gener del 2017

El naixement d’una nació


La notícia l’he treta d’aquí. Va succeir el passat 10 de gener, quan el ministre polonès d’afers exteriors Witold Waszczykowski es trobava a Nova York fent campanya per assegurar un lloc en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides pel seu país. En declaració als periodistes va informar que havia mantingut converses amb diversos països, entre ells algunes nacions caribenyes, amb algunes d’elles «per primera vegada en la història de la nostra diplomàcia. Per exemple amb països com Belize o San Escobar».

No crec que calgui advertir els meus informats lectors que, així com Belize es efectivament un país del Carib amb tots els ets i uts, de San Escobar ningú no n’havia sentit parlar abans. A posteriori el ministre va atribuir el seu lapsus al cansament produït per les seves frenètiques gestions: en realitat havia volgut referir-se a les illetes de Saint Kitt and Nevis (o San Cristobal y Nieves), encara que s’assemblin fonèticament a San Escobar com un ou a una castanya. Tendeixo a pensar que el ministre polonès potser tenia al cap la sèrie «Narcos» i estava pensant en Pablo Escobar.

Sigui com sigui és un error sense més importància que aviat hauria sigut oblidat, si no fos perquè som al segle XXI i la xarxa és plena de desvagats disposats a treure punta de la més petita irrellevància (com jo, m’afanyo a afegir). Així, aviat van començar a aparèixer tota mena de bromes sobre la pífia, mentre s’anava construint un perfil inventat del país fictici. Algú va dissenyar-ne la bandera, que podeu contemplar a l’inici de l’apunt, i fins i tot es va crear una entrada a la Wikipedia (ara convenientment esporgada), on s’informava que el país té una superfície de 459 quilòmetres quadrats, una població de 360.000 santescobarians, el seu president s’anomena Nemo Incognito i la capital és Vinatusca, també anomenada Santo Súbito. Algú fins i tot es va molestar en dibuixar el seu mapa.

A Youtube es troba l’himne nacional (o els himnes, perquè ja hi ha discrepàncies, tot i que el país és molt jove) i Facebook té una pàgina que a hores d’ara compta amb 116.597 seguidors i es dedica bàsicament a vendre samarretes.

A Twitter, per la seva banda, hi ha un compte a nom de la República Democrática de San Escobar que informa en espanyol i anglès de notícies rellevants, com ara:
  • Les línies aèries poloneses LOT mantindran vols diaris entre Varsòvia i San Escobar amb la col·laboració d’Escobariana de Aviación.
  • Els ciutadans polonesos no necessitaran visat per viatjar a San Escobar.
  • Les exportacions de vi van augmentar un 26% durant el 2016.
  • Si el Regne Unit continua insistint en la inexistència de San Escobar, es sol·licitarà a la Unió Europea que acceleri la seva expulsió via un «hard Brexit».
Prou sabem que a Internet res no desapareix, tot roman i es transforma. En temps de post-veritat, aquesta nació imaginada tard o d’hora perdrà la condició de fictícia i esdevindrà del tot real. Us ben prometo que aquest estiu a tot tardar ens trobarem de vacances a les seves platges paradisíaques. Tripadvisor comença a anar-ne ple.

11 comentaris:

  1. Que bo! Això supera la postveritat.

    ResponElimina
  2. Santo Súbito aka Joan Pau II. Segur que San Escobar no havia estat una colònia polonesa?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, la majoria de les bromes se les han inventat els mateixos polonesos fent broma del seu ministre.

      Elimina
  3. Almenys Honduras existia. Hauria pogut dir "Viva San Teodoros!", com va fer Tintín.

    ResponElimina
  4. Vaig a avisar a ma mare que d'ençà que té smartphones s'ho creu tot 😋

    ResponElimina
  5. Els lectors d’aquest blog demanen, no més aviat exigim, que l’equip d’investigació Daily Avalanche es desplaci al país en qüestió i faci un reportatge de tan interessant país que entri com a mínim al mateix nivell de detall que el reportatge de les terres pulleses

    ResponElimina
    Respostes
    1. Caldrà esperar a l'estiu i auguro que les fotos sortiran borroses.

      Elimina
  6. Hi ha una altra llegenda urbana que diu que l'Allau és un exbanquer fill de puta infecte malparit conspirador.

    ResponElimina