dimecres, 30 de desembre del 2015

Els millors llibres del 2015

FICCIÓ

1. «Pictus» d’Izan Puidengoles i Lledonosa (Editorial la Palangana) - O com l’adolescent Kevin esdevé el puto amo jugant al Pictionary i construint-se la seva pròpia aventura de passada. Fenomen editorial entre els lectors d’ensenyament secundari. I qui som nosaltres per jutjar-los?

2. «Juanita i el dirigible» de Llucieta Telefunken (La Patata editors) - Esperadíssima tercera novel·la d’aquesta mediàtica periodista que ens trobem fins a la sopa. A partir del fet ben documentat del vol d’un zeppelin sobre el Port de la Selva l’any 1921, s’articula una espessa trama de dones fortes, contrabandistes de sexualitat dubtosa i un munt d’adjectius mal col·locats. TV3 n’està preparant la pel·lícula.

3. «60 tardes més que inoblidables» de Blanca Esverats (Edicions del Punt G) - Una avorrida mestressa de casa descobrirà en les mans expertes del seu callista un món de sensacions inimaginables. Pura dinamita sexual tractada amb un gust exquisit. Un llibre per regalar a la teva mare.

4. «El talismà de Nikanorr» de Roy McNugget (Llibres del Grial) - Volum vint-i-dosè de la popular saga «Les Sorres de Jamància». Vencerà la reina Virtèlia l’exèrcit invasor dels Cavallers Atuïts? Descobrirà el mag Josep Maria el secret que oculten les muntanyes de Cjt-Prr? Recuperarà Magnus el Mirífic els favors de Nemesi el Monguis? Mil dues-centes pàgines de portents sense fi, un quilo i mig de prodigis.

5. «Sang a Snørrå» d’Olafur Gençlerbirliği (Funda Nòrdica Editorial) - En una botiga IKEA de Trondheim apareix el cadàver d’una rapsoda uruguaiana a la secció de dormitoris, en concret sobre un matalàs model Snørrå. L’inspector Sven Jŏrgrijander, que té pintors a casa, haurà d’investigar el crim. Sisena aventura d’aquest popular personatge; ineludible pels amants de la novel·la negra sota zero.


NO FICCIÓ

1. «No ets tu, sóc Jo» de Cindy Rachmaninov (Trending Cool Books) - El manual definitiu per aconseguir el «selfie» perfecte que tota una generació de solipsistes estava esperant (i no ho sabia). Postures afavoridores, gestualitat labial, pros i contres de l’»stick», «selfies» de risc i molt més. Conté guia dels millors miralls de lavabo on fer-se una foto.

2. «L’auca del senyor Stevia» de Floreal Buscapina (Editorial Bones Herbes) - Tot el que cal saber sobre aquesta planta edulcorant i meravellosa que ha arribat per arreglar-nos la vida. Les aplicacions d’aquesta asteràcia en decoració, dietètica i oncologia. Els obscurs motius pels quals la indústria farmacèutica pretén prohibir-la. Paranoies conspiratòries a dojo.

3. «Quan el tete era petit» de Romuald Moixernons (La desmemòria editorial) - Records d’infantesa d’aquest conegut periodista en el si d’una família de plutòcrates botiflers durant la immediata postguerra. Inofensiu i farcit d’anècdotes irrellevants. Ideal com a regal per algú que no llegeixi en absolut.

4. «La crisi i com me n’he sortit» de Ralph Pagliacci III (Edicions La Pela) - Best-seller universal. Un milió d’exemplars venuts als Estats Units. Aquest desconegut economista sicilià ens revela els seus més pregons secrets, que l’han fet passar de la més puta misèria fins al molt exclusiu club dels multimilionaris, bàsicament mitjançant l’escriptura de llibres d’èxit absolutament inútils.

5. «El bolquer i la glòria» d’Oriol Matafaluga (Editorial Bambi) - Quan la seva companya li anuncià a l’Oriol que estava embarassada, poc es podia imaginar el viatge en el que s’estava embarcant. Una mirada entre tendra i còmica a l’experiència fascinant de la paternitat: les nits d’insomni, els primers còlics, les visites a urgències, les paranoies sobre possibles defectes hereditaris… Lectura imprescindible per a pares i mares, inexperts o veterans, els uns hi reconeixeran el seu dia a dia present, els altres ho recordaran amb plàcida nostàlgia. Un llibre que fa molta ràbia.

23 comentaris:

  1. Els he volgut encarregar tots a Amazon però m'ha sortit el cartell "error 404".
    Ho intentaré en una llibreria de vell.
    Salut, lletraferit!

    ResponElimina
  2. Ets un geni de l'humor intel·ligent!!!

    ResponElimina
  3. Feia molts dies que ningú no em feia riure tant, messié!

    ResponElimina
  4. Que el doctor Rabelais ens guïi, sempre!

    ResponElimina
  5. Imaginació al poder, que gran és Oriol Matafaluga, el meu escriptor de capçalera juntament amb Sebastià Laporta Fluixa

    ResponElimina
  6. Curiós, no n'he llegit cap, i això que pinten molt bé!

    ResponElimina
  7. No llegeixo ja novel·la 'negra' nòrdica, però potser faré una excepció amb el sisè cas de l'inspector Sven Jŏrgrijander, amb un nom així només se li pot augurar un gran èxit comercial. Apuntat a la meva llista imaginària.

    ResponElimina
  8. Home... aquest dels miralls del lavabo.... com se'm pot haver passat!!

    ResponElimina
  9. Pictionary ? WTF! adjectius mal col·locats? Doble WTF! callistes sensuals? Triple WTF! un quilo i mig de prodigis? WTF al cub! Paro de rescatar fragments remarcables perquè al final ho remarcaria tot, haig de reconèixer que tens gràcia fent sinopsis inversemblants, es estrany que no et caigués un Premi Pons.

    Doble menció especial al tema de la Stevia on la gent es torna boja amb tal planta, i al sobresaturat nínxol del llibres de parternitat on encara no m'hi he acostat.

    ResponElimina
  10. Ara entenc perquè tens tanta tirada per les biblioteques públiques. Hauré de fer servir el carnet per alguna cosa més que els descomptes de llibreria. O si no, presenta'm directament la teva bibliotecària!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No se si li faré un favor dient que el que més s'assembla a una relació amb una bibliotecària és amb la Matilde Urbach.

      Elimina
  11. Genial, mestre. Reia a una hora intempestiva, lo 2 de gener. Gràcies!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cantireta, cap hora és intempestiva quan es tracta de riure. De res.

      Elimina