dilluns, 22 d’octubre del 2018

Kitsch presidencial (i 3)


La part més important d'aquest recull, la més reveladora, ha de ser la de les obres aprovades personalment pel protagonista del retrat. Tot aquell que aspira a ostentar poder ha d'acudir en un moment o altre al pintor de la cort. I en anys on no disposem d'un Velázquez, un Goya, un Holbein, o un Rigaud, cal sortir del pas amb Ralph Wolfe Cowan. Aquest pintor de Virginia, traspassat el recent 4 de setembre als 86 anys, afirmava que havia pintat més testes coronades i caps d'estat que qualsevol altre artista de la història. A la seva agenda pot presumir d'haver tingut com a models el Sultà de Brunei, el rei Fahd, el rei Hassan II, la família reial de Mònaco, Mikhail Gorbachev i els presidents americans Reagan, Carter, Johnson i Kennedy.

Quan va retratar Trump, l'objecte d'estudi era un triomfador relativament jove, atractiu i barroer, que es delia per fer el tifa en clubs de golf on potser encara no l'havien convidat a fer-se soci. La pintura que en resultà és tan kitsch que gairebé sembla mormona. No sé què és pitjor, si la trempera diagonal als pantalons immaculats, o la llufa que engega un Déu-Totpoderós des dels núvols (vegeu-la a la banda dreta).

Més intrigant em sembla aquesta pintura d'Andy Thomas, habitual captor de cowboys, aquí convertit en bavós admirador de republicans. El present president, envoltat de virginal llum blanca, es veu acompanyat d'una colla de presidents republicans anteriors. L'inicial Lincoln ens gira l'esquena. D'entre la resta podem descobrir els Bush (pare i fill), Ronald Reagan, Gerald Ford recolzat a una columna vermellosa, Richard Nixon de rialla tòxica, Dwight Eisenhower en vestit molt "casual" i fins i tot l'antediluvià Teddy Roosevelt.

Les fotografies ho demostren, Donald Trump té aquest cagarro pictòric penjat a la seva Casa Blanca particular.

Com que Internet és el que és, ens ha faltat temps per convertir aquest quadre en "meme". Amb una simple manipulació de photoshop per part del piulaire Nooruddean, els convidats al voltant de la taula esdevenien mascles assetjadors sospitosos del "#metoo". A la cita hi foren convocats Kevin Spacey, Bill Cosby, Louis C. K., Harvey Weinstein, Terry Richardson, Bill O'Reilly i Woody Allen, possiblement el de culpa més discutible.

6 comentaris:

  1. com diu la dita: a tal señor tal honor..., o deshonor en aquest cas

    ResponElimina
  2. El de la tita és el retrat més psicològic, és el primer que penses en veure actuar el personatge. Realment costa molt viure fent creure que aquest ésser viu existeix.

    ResponElimina
  3. El quadre dels republicans fins i tot es pot entendre. Potser no ens agrada, però no els podem culpar de treure pit dels seus presidents. Ara bé, els han jugat una mala passada amb aquest meme ple d'assetjadors, és una puntada de peu al baix ventre...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, fer-se retratar al costat de Lincoln potser és voler estirar més elbraç que la màniga.

      Elimina