diumenge, 16 de desembre del 2012

Un món de metros: Montevideo

Metro de Montevideo
La capital de l’Uruguay amb el seu milió tres-cents mil habitants pot presumir d’un mapa de la xarxa del metro molt ben dissenyat. Parteix de les pautes marcades pel model original londinenc, però té una personalitat pròpia indicada pels fons de color negre, pels angles poc arrodonits i per la presència d’alguns carrers de la ciutat (en gris).

L’únic problema que presenta aquest mapa és que Montevideo no té metro. L’Uruguay, un dels països més petits i menys poblats d’Amèrica del Sud, pateix d’un indissimulat complex d’inferioritat que sovint supera autoerigint-se com la Suïssa americana. Marco Caltieri, dissenyador uruguaià que visqué molts anys a la veïna Buenos Aires s’inspirà en el vell mapa del seu metro per inventar-se la xarxa del de Montevideo. La ficció ha anat més enllà de la cartografia i es pot consultar la seva pàgina web amb fotos d’algunes de les seves estacions. També s’ha editat un llibre sobre el qual el dissenyador gràfic Walter Idiarte afirma: “Este libro nos define aún más que la ocurrencia de Onetti de contar gauchos hasta llegar a 33”.

Metro de Buenos Aires

12 comentaris:

  1. El mapa és un garbuix i el fons negre no m'agrada. Malgrat aquestes petiteses la història és sensacional, amb molta conya!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi sí que m'agrada, Galde, potser perquè no està creat per fer-lo servir i es pot permetre algunes llicències.

      Elimina
  2. Un país que ha escollit president al Pepe Mujica (ex-tupamaro, que viu en una caseta i hortet suburbial, i que es mou en un vell escarbat), com a mínim, resulta intrigant.
    Cas de política-ficció: com seria una Catalunya uruguaiana?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Girbén, de moment el metro ja el tenim, tot això que no cal inventar.

      Elimina
  3. Doncs jo també m'inventaré el metro de la meva ciutat! Ah no... calla, que algú ja se m'ha avançat i li ha dit el metro del Vallès.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pons, consola't, hi ha encara moltes ciutats que tenen el seu metro per inventar. I, si vols, inventa't la ciutat mateixa.

      Elimina
  4. un metro que no hi és ... gairebé li perdono el fons negre :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Clidice, podrien haver fet les línies també en negre, perquè tot quadrés.

      Elimina
  5. Deu ser el de Santamaría, i si no que li ho pregunten a Onetti. De fet, hi ha una parada que s'anomena "Primera Junta"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ep, Vicicle, que Primera Junta pertany al mapa del molt real metro de Buenos Aires.

      Elimina
  6. És que Onetti va viatjar molt sovint de Montevideo a Buenos Aires; el que jo deia, Santamaría. :)

    ResponElimina