divendres, 15 d’octubre del 2021

Filmoteca forçosa (54)


Strangers on a Train (Alfred Hitchcock, USA 1951 (DVD))

Adaptació de la novel·la de Patricia Highsmith. Tensa, entretinguda i plena d’humor. Un còctel Hitchcock ideal. (8) 


The Right Stuff/Elegits per a la glòria (Philip Kaufman, USA 1983 (Movistar+))

Adaptació lliure de l’obra mestra de Tom Wolfe. Homenatge a l’empenta dels grans pioners americans i apoteosi patriòtica dels primers herois de la cursa espacial. Tanmateix és un espectacle cinematogràfic quasi irreprotxable. (8)



The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson, USA 2014 (Disney Star))

Potser el cim de l’obra d’Anderson (amb permís dels Tenenbaums). Un homenatge al «món d’ahir» de Zweig amb els colors i els aromes d’una capsa de bombons austro-hongaresos. Deliciosa i melancòlica, pràcticament perfecta. (9)


The Rocketeer (Joe Johnston, USA 1991 (Disney+))

Agradable aventura superheroica d’aires «retro». Gàngsters, nazis i Timothy Dalton fent d’exquisit dolent: no es pot demanar més. (7)



Annie (John Huston, USA 1982 (Filmin))

La seva ambigua reputació i la inadequació de Huston me’l feia recordar pitjor; però un cop superes la repel·lència de la protagonista, hi ha coses salvables (Carol Burnett, Albert Finney) i, si més no, la producció és kitsch però enorme. (6)


Annie (Rob Marshall, USA 1999 (Disney+))

Versió per a la televisió, més modesta que la de Huston; però també més eficaç i molt menys kitsch. Amb Kathy Bates, Alan Cumming i Audra McDonald. (7)



Ugetsu/Contes de la lluna pàl·lida (Kenji Mizoguchi, Japó 1951 (Filmin))

Conte de fantasmes amb ecos molt humans. Una obra mestra suggeridora, barroca i elegant. (9)


A Funny Thing Happened on the Way to the Forum/Golfus de Roma (Richard Lester, USA 1966 (Filmin))

Les comèdies clàssiques de Plaute convertides en vodevil de Broadway, què podria sortir malament? S’ha de tenir cor de vinagre per no passar-s’ho bé amb aquest festival. (7)



Kinky Boots/Trepitjant fort (Julian Jarrold, Regne Unit 2005 (HBO))

Un negoci tradicional troba la seva supervivència en la fabricació de botes per a «drags». Comèdia populista britànica formulaica en excés. El transvestisme de Chiwetel Ejiofor redimeix una mica la funció. (6)


Un gos bordant a la lluna (Lisa Zi Xiang, Xina 2019 (Amazon))

Drama fred i hieràtic d’una dona madura que intenta conviure amb l’homosexualitat del seu marit. Prou interessant com perquè la Xina la censurés. (7)

4 comentaris:

  1. Bona seelcció aquest mes! L'hotel Budapest potser també és la meva preferida de l'Anderson. I els estranys al tren és un bon clàssic disfressat d'història "menor". Rocketeer recordo que em va encantat en el seu moment, però no l'he tornat a veure...

    ResponElimina
    Respostes
    1. "Estranys" és de les bones i "Rocketeer" és agradable i sense pretensions.

      Elimina
  2. El Gran Hotel Budapest em va agradar molt! No sóc gaire cinèfil, però Wes Anderson sempre em sorprèn. He vist que té pel·li nova en cartellera, a veure si m'animo a anar-la a mirar!

    ResponElimina