dissabte, 14 de maig del 2011

Eleccions tipogràfiques

Lentament la tipografia em va abduint i, mentre circulo pels carrers, els ulls se m’en van darrera de logos i cartells. Serà allò d’allà una Frutiger, una Myriad, una Trajan? Aquests dies, inevitablement, m’he d’empassar també molta propaganda electoral. No sé si serà pel sobre-excés de consultes a que ens sotmet la democràcia o per l’àmbit més restringit de les eleccions municipals, però els eslògans són cada temporada menys imaginatius i més tronats. Em miro la propaganda del 22 de maig dels tres partits principals a través de les ulleres tipogràfiques i procuro extreure’n alguna conclusió.

El suposat partit guanyador a Barcelona, o sigui C i U, utilitza alguna cos similar a l’Helvetica, però ha modificat les seves “t” minúscules perquè imitin coets de Sant Joan. Però la resta busca assimilar-se a un país imaginat que mai no ha existit (estic citant Sisa sense adonar-me?). La vocació suïssa compta amb una llarga tradició en aquest petit país i potser són els convergents els que més l’han festejat. Per tant, l’elecció tipogràfica sembla conseqüent. Al senyor Trias l’hem vist, com qui diu, envellir en públic. Ja toca doncs que ocupi la trona municipal durant una temporada i que després s’afanyi a jubilar-se. S’ho mereix. No puc evitar el rebuig, però, davant d’un eslògan que juga amb la falta ortogràfica com és aquest “Tu & Trias” (amb una còpula molt remenuda).

 
Confesso que les lletres de l’Hereu són les que més m’agraden: geomètriques, fresques, decidides, em recorden l’estimada Gill Sans o la Nobel. Llàstima que la figura de l’actual alcalde s’adigui tant poc amb aquests adjectius. I, cada cop que llegeixo això de “QUE NO ME LA RETALLIN”, sento una esgarrifança a l’entrecuix.


Els del PP són depriments de mena. Empren una tipografia ben professional (una Mittelschrift potser?), però el resultat és ensopidor. El seu color blau-com-fuig tampoc és en absolut excitant. Alberto Fernández Diaz sembla ullerós i trist, jo diria que és víctima de la violència de gènere.

Puc ser un boig de la tipografia, però encara no he perdut el món de vista, i cap d’aquests tres ganàpies em convencerà per votar-lo. Caldrà començar a llegir la lletra petita...

20 comentaris:

  1. Tu tries a qui votes però centrat en tu mateix i la ciutat que t'agrada. Jo, però, votaré al partit que em garanteixi que blogger no es penja i que aviat introduirà la possibilitat de triar la tipografia per als comentaris...

    ResponElimina
  2. Galde, gran idea la d'escollir la tipografia dels comentaris. Si et presentes, et votaré.

    I, mentrestant, els del Wordpress (que avui van de txulos) no poden escollir ni la tipografia dels seus apunts!

    ResponElimina
  3. Allau,

    Jo de tu no votaria al Galderich que possibilita que et posin comentaris en Comic Sans...

    I els del Wordpress són com la secta Apple, sempre portant la contrària acusant els altres d'estar a mans del poder sense saber que no hi ha plataforma lliure de pecat!

    ResponElimina
  4. Tinc la màniga ampla, aguantaria comentaris en CS: que cadascú s'expressi tal com és.

    I ja tens raó que els de Wordpress de vegades són com els de Apple. Blogger rules!

    ResponElimina
  5. Em quedo amb el teu estremiment a l'entrecuix i m'oblido de les tipografies. Me'n vaig a dormir amb un somriure que t'agraeïxo.

    ResponElimina
  6. Glòria, millor contemplar aquesta colla amb un somriure i anar a dormir. Demà serà un altre dia per tornar a somriure.

    ResponElimina
  7. Tant la Gill Sans com la Nobel tenen les puntes superiors lleugerament estroncades. Llavors he pensat en una Futura (un dels millors tipus per escriure Barcelona com sempre s'ha dit). Passa que en aquesta els pals de les M's s'enfilen oblics i no verticals... apart d'això, i de la barra de la Q, és la teva lletra (deu ser-ne una versió especial).

    ResponElimina
  8. Totes les eleccions son tipogràfiques: Tries els tipos que t'han de manar (estic contaminat) I els de wordpress podem triar tipografia als apunts, però per sort no es fàcil i tenim excusa per estalviar-nos mes mals de cap.

    ResponElimina
  9. a veure quan faran la propaganda només a Internet i ens deixen els carrers ben silenciosos. Els cartells ja no m'atrauen per la sobreabundància.

    ResponElimina
  10. Avui m'he passejat "pels puestus", que estàvem pel sud del Principat, i mira, li he trobat la gràcia a la cosa dels rètols aquests. Que si un candidat d'aquests que diu que se centren amb perruca i ratlla al mig, serà per anar a joc amb el lema; que si un candidat per una plataforma inversemblant, amb uns mostatxos de general prussià i el nas sospitsament vermell; que si ... vaja, que entre la tipografia i els acompanyants de la mateixa, m'ho he passat de fàbula. Potser n'haurien de fer més d'eleccions no?

    Ah! i blogger, aquests dos dies, ha tret el pitjor de mi, se m'ha carregat una pila de comentaris! lamaredeltano!. Se que no ho faré això de canviar-me, que mai m'he vist temptada d'applelitzar-me, però el cabreig, ara mateix, és formidable.

    ResponElimina
  11. És veritat això de que al pobre Trias l'hem vist envellir en públic. Potser sí que es mereix una temporadeta la vara d'alcalde, ni que sigui com a premi a la constància, abans de jubilar-se. (Però no serè jo qui li doni). En canvi, la manera com està envellint aquesta mena de Peter Pan del PP és més aviat patètica.

    Aquest cop ja pot vindre el Zaragoza amb el "si tu no hi vas ells venen", que no em tornarà a ensarronar. Si tens el bon humor de llegir la lletra petita, ja ens en faràs cinc cèntims...

    ResponElimina
  12. Girbén, he confirmat que la de l'Hereu és la Nobel. Resulta que la casa DTL fa una Nobel amb les M i les N acabades en punta.

    http://www.dutchtypelibrary.nl/Nobel_rdrct.html

    ResponElimina
  13. José Luis, si tots els maldecaps fossin tipogràfics... Ara jo no ho veig ben bé com triar qui em mani, faltaria més!

    ResponElimina
  14. Kalamar, acabo de tornar d'un cap de setmana a l'Alt Urgell i era insuportable veure tots aquells poblets rústecs contaminats amb tantes fotografies de sòmines somrients.

    ResponElimina
  15. Clídice, com li acabo de dir a la Kalamar, a mi m'ha molestat molt veure tants caretos de gent que no coneixia. I si els del "gremi" us passeu els cromos al voltant del Mercat de Sant Antoni i deixeu que ens descansin els ulls?

    Espero que a hores d'ara ja hagis recuperat els comentaris perduts i t'hagi passat l'enrabiada.

    ResponElimina
  16. Brian, tampoc seré jo qui li doni la vara a en Trias. O, segons com es miri, sí que li donaré la vara, si surt escollit.

    ResponElimina
  17. Epolenep, d'aquests somriures amples m'he fet un tip de veure'n. I no només sota els eslògans de Convergència.

    ResponElimina
  18. No a tots els del "gremi" ens abelleix això de les campanyes, però resulta que diu que cal fer-ho així, perquè la gent t'ha de conéixer i votar. Evidentment, així no et coneix ni ta mare, la meva si, perquè sortosament, el meu careto no surt, però sempre estem en el mateix: volem el dret a votar a algú i, per a fer això, cal conèixer-lo i saber el que vol fer i, quan (suposadament) ho fa, el critiquem per populista o atabalador. Potser ens ho hauríem de fer mirar una mica tots plegats. I ves, davant la impossibilitat de lluitar-hi, penso que els fabricants de cartells deuen fer l'agost i alimenten els seus fillets, en el soterrani fred i humit on viuen quan no hi ha eleccions.

    I els comentaris s'ha perdut irremeiablement, sembla. Si enganxo el senyor Blogger li faig una cara de mans, tujuru!

    ResponElimina
  19. Clídice, els de Blogger diu que encara estan treballant per recuperar comentaris. Problemes de tenir un bloc tan popular ;P

    Paciència!

    ResponElimina