divendres, 7 de setembre del 2012

La sal de la vida


Difícilment es fan ciutats més boniques que Lüneburg a uns quaranta quilòmetres al sud de Hamburg. Malgrat els seus 72.000 habitants té l’aire d’un petit poblet deixat al marge de la història. Va fer la seva fortuna amb les mines de sal i per això moltes façanes presenten una verticalitat deficient. En l’actualitat ja no s’explota aquest or blanc, ni tampoc hi ha cap cervesera, l’altre gran puntal de l’economia local; en canvi, el turisme gaudeix de bona salut sense arribar a ser enfarfegador.

Les virtuts de Lüneburg són evidents en el seu petit centre urbà exclusivament dedicat als vianants. Els edificis tradicionals mostren solucions molt imaginatives a partir de l’humil maó, especialment al remat de les façanes. De vegades tanta pulcritud fa pensar en la impostada perfecció d’un parc temàtic, però juraria que la ciutat no fou tocada per la guerra i que, per tant, tot el que és a la vista és genuí i en impol·lut estat de revista. Molt gemütlich, molt alemany, en el millor sentit de la paraula.
11 comentaris:

 1. No només tú has quedat fascinat amb els coronaments esglaonats dels edificis nòrdics, sinó també en Puig i Cadafalch com es pot observar a la Casa Amatller del Passeig de Gràcia o la Casa de les Punxes de la Diagonal...

  ResponElimina
  Respostes
  1. En Puig i Cadafalch va fer la versió pasteuritzada, però trobo que les versions originals tenen un vigor singular.

   Elimina
 2. M'agradaria tastar de viure en un d'aquests edificis uns dies, no sé pas si t'impregnes d'alguna cosa (i acabes amb davantalet i còfia, o ves a saber).

  ResponElimina
  Respostes
  1. Clidice, t'asseguro que no: la gent es veia molt normal.

   Elimina
 3. m'agrada molt la tercera foto, cada façana va a la seva bola i què bé queden totes juntetes.

  ResponElimina
  Respostes
  1. En general són carrers que respiren molta harmonia.

   Elimina
 4. m'encanten totes aquestes ciutats amb les cases tan al estil Hanseàtic ^^

  ResponElimina
  Respostes
  1. Encara l'influx de "Patrician", oi?

   Elimina
  2. em va marcar aquest joc, el Patrician I, II i III i després el Port Royale I i II.

   Elimina
 5. Com que em faig vell, aquesta pulcritud cada cop m'agrada més (tot i que tinc força conflictes mentals).

  ResponElimina