dijous, 7 de març del 2013

Illes: el món, l’univers i més enllà

Que els emirats estiguin posant la península aràbiga al mapa a base de petrodòlars, pot fer una mica de ràbia; però és innegable que bona part de l’arquitectura més espectacular de l’actualitat té lloc a antics llogarrets empolsegats com Dubai o Qatar, esdevinguts en un tres i no res el súmmum de tot allò que els diners poden permetre’s. Un pressupost sobrat no és però garantia de bon gust, com demostren les nombroses illes artificials que decoren (o decoraran) les costes de Dubai.

Palm Jumeirah és l’únic dels arxipèlags projectats que es troba en ple funcionament, amb més de 500 famílies vivint-hi i 28 hotels oferint els seus serveis. Un monorail de 5,4 quilòmetres de via serveix com a mitjà principal de transport. El contorn de Palm Jumeirah, com el seu nom no amaga, té la forma d’una palmera, la primera de les tres palmeres projectades que qui sap si algun dia veurem desplegar-se al Golf d’Aràbia.

Més creatiu és el disseny de l’arxipèlag The World (o World Islands), on el seu contorn imita matusserament el perfil dels cinc continents. La seva imaginativa divisió en països evita tota respectabilitat geogràfica i evoca més aviat un escampall de bunyols de vent sobre l’oceà. Les notícies sobre aquesta iniciativa urbanística són sovint contradictòries (l’agència de relacions públiques que s’ocupa de trobar inversors a qui col·locar les parcel·les topa, més del que li agradaria, amb la poca cooperativa realitat). No és només que els terrenys hagin cedit al mar, sinó que alguns famosos que d’entrada s’hi van comprometre (Sir Richard Branson, Michael Schumacher, Brad Pitt i Angelina Jolie a Etiòpia), ara se’n desdiuen. Algunes empreses, inspirades per la vocació nacionalista, han comprat l’illa del seu país d’origen, mentre que a la que correspon a Sibèria tenen la intenció d’obrir un balneari. El bunyol que representa la península ibèrica crec que no l’ha reclamat ningú.

El projecte més kitsch de tots s’anomena The Universe i ocupa l’espai entre The World i la costa aràbiga. Si algun dia es du a terme, contindrà un simulacre de la Via Làctia i un Sistema Solar amb anells de Saturn inclosos. Vaig fer-me un home (és una manera de parlar) sentint a Liza Minnelli afirmar que la vida era un cabaret. Actualment la vida és més aviat un centre comercial.


13 comentaris:

  1. Mirant aquestes illes meravelloses em pregunto: Quin deu ser l'equivalent a la Comic Sans en àrab?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Galde, és clar que aquestes illes estan escrites en comic sans!

      Elimina
  2. Crec que la Trinca cantava 'la vida no és un cabaret, és una llauna de sardines'.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt adequat, Júlia, per aquests accidents marítims.

      Elimina
  3. Perquè les llevantades del Golf Aràbic no són com les d'aquí, que si no ja no quedaria res d'aquests sorrals; tot un tòpic dels documentals sobre els passats deliris immobiliaris.
    Segur que l'emir de Dubai, orgullós, proclama davant dels seus innombrables néts: "-Veis: és el arxipielago del abuelo!"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Girbén, les llevantades deuen ser considerables perquè algunes illes ja han estat malmeses.

      Elimina
  4. La darrera frase resumeix a la perfecció el cinisme del nostre món...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Zel, no sé si és cinisme, però de vegades sembla que els diners sigui l'únic que mogui el món.

      Elimina
  5. Quants ets tan fastigosament ric suposo que ja no deus saber en què gastar-los...

    ResponElimina
  6. Totxo i pedra que algun dia seran sorra.

    ResponElimina
  7. Estas islas que hoy nos propones, allau, son las Islas menos islas que jamás he pisado, recorriendo Palm Jumeirah, !en coche claro! da la impresión de estar en Mostoles o similar... Un despropósito de islas, quizá la única gracia es visitarlas desde Google earth

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pilar, tú que tienes contactos allí les puedes proponer la isla Móstoles.

      Elimina