dimarts, 25 d’octubre del 2022

Coreografies i bombes


El febrer del 2019 escrivia a propòsit de la primera temporada de Derry Girls:

(…) la va emetre Channel 4 fa un any, però ara es pot veure a Netflix. La protagonitzen quatre alumnes d'una escola de monges (i el cosí anglès d'una d'elles) a Derry (Irlanda del Nord) durant The Troubles (els problemes) entre catòlics i protestants dels anys 90 del segle passat. Aquest ambient de guerra civil de baixa intensitat, amb un exèrcit en funcions d'ocupant i una activitat terrorista de presència intermitent no sembla l'entorn més propici per a una comèdia trinxeraire i populista com aquesta. 

Però ningú com els britànics per combinar els vents (i les ventositats) de la Història, amb el costumisme vulgar de "Gent del barri" i les bretolades d'"Els joves". Es tracta d'un entreteniment lleuger, que mai no arriba a la píndola de mitja hora, de manera que els sis capítols passen com un no res. Recomanada per assistents al concert de "Yo fui a EGB"; els catòlics integristes l'hauríeu d'evitar.


Al Regne Unit va fer furor i a Irlanda del Nord va gaudir d'un extraordinari 64,2 % d'audiència. No cal dir que, des de l'emissió del pilot, està aparaulada la segona temporada.

Noto en el to que emprava una certa condescendència; potser per això no em vaig molestar a veure la segona temporada (2019, però emesa a Netflix amb posterioritat) i només l’entusiasme retrospectiu que va provocar la tercera i última temporada (2022) em va impel·lir a recuperar-la. I certament que Derry Girls mereixia aquesta revisió, perquè poques sèries de la televisió actual ofereixen un humor tan alegre i poca-solta sense cap coartada de segones intencions, i no em negareu que estem molt necessitats de fer unes quantes rialles alliberadores.


A més els seus personatges —tant el quintet protagonista, com els seus familiars i la formidable i pragmàtica Sister George Michael— estan perfectament delineats amb quatre trets senzills que els fan tan còmics com entranyables. Pel que fa al vessant històric, la sèrie abasta des del 1994 fins el 1997, amb un episodi final de doble durada que inclou les votacions pels Acords del Divendres Sant que tingueren lloc el 1998. Si bé la violència de la situació s'exposa a la majoria dels episodis com un inconvenient i com a font de gags, a mesura que Derry Girls s'acosta a la seva conclusió es permet introduir algunes notes més serioses que, sense perdre la lleugeresa humorística, aposten per la reconciliació. Vivament recomanada.

2 comentaris:

  1. Veig que tothom en parla, però no tinc clar que sigui una sèrie per mi, pensa que jo no tindré paciència per mirar més enllà de la primera temporada per molt que em diguin que després millor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que ja funciona des de la primera temporada i fa riure força (sobretot si tens el dia tonto).

      Elimina