diumenge, 14 de juliol del 2013

Me’n recordo (LV)

Recordo com el professor de Formación del Espíritu Nacional (de nom Elmiro) ens va ensenyar un mètode mnemotècnic que consistia a recordar la primera síl·laba de cadascun dels elements de la llista que es volia retenir a la memòria i formar amb aquests una frase. Recordo també una de les seves frases, “RE-MI-RE-MOS U-NA TRA-CA”, però ni que em matessin sabria quin significat amaga. Cosa de la que no sabeu prou com me n’alegro.


En canvi havia oblidat la complicitat de Gonzalo Torrente Ballester.

10 comentaris:

  1. Respostes
    1. Bon novel·lista malgrat tot i autor d'un manual de literatura espanyola que vaig utilitzar a COU. Crec que tenia molta família per alimentar.

      Elimina

  2. No sabia que haguessin durat tant, son els mateixos que es quedaven immaculats a fi de curs, als inicis dels 60, els millor enquadernats, i suposo que cars. Nosaltres teníem un profe jove, gras, pàl•lid, suat i desesperat, que devia ser joseantoniano. Un dia ens va explicar molt enfadat que els nens rics haurien de retornar els diners als fills dels pobres. Però nosaltres ens passàvem la classe contant les vegades que repetia la paraula "indudablement", unes 25 o 30 de promig.

    Sorpresa trobar a Torrente Ballester, no sabia qui era ni el vaig recordar desprès.

    Hi han uns nervis que es numeren del I al XII. El X es el "vago". La regla (i venia al mateix llibre) era "10: Vaga ilusión". Però amb CENO LA TROPA, tenies el nom de set d’aquests nervis que passaven junts per un mateix foradet, i encara me’n recordo. I també de que la batalla de las Navas de Tolosa va ser al 1212, i que la regla, era Navastete, suposo que perquè el 12 era T a una regla mes difícil d’aprendre que les dates.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A la llarga, José Luis, el que més perdura són els coneixements inútils.

      Elimina
  3. Torrente Ballester va ser reiteradament còmplice. Encara recordo les seves arengues a Salamanca, defensant que l'Archivo havia de romandre intacte "por derecho de conquista".

    ResponElimina
  4. M'he quedat amb les ganes de saber què volia dir la frase aquesta...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Galde, jo també, però atesa l'assignatura segur que no valia gens la pena tant de misteri.

      Elimina
  5. Per "La saga/fuga de JB" li perdono gairebé tot.

    ResponElimina