dilluns, 18 de juliol del 2022

Ella contra el món

Anne Lister per Joshua Horner

Anne Lister (1791 - 1840) va ser una terratinent de Yorkshire (Anglaterra) que ha passat a la posteritat pels seus extensius diaris (26 volums i més de 5 milions de paraules), on de forma sovint encriptada exposa els seus interessos econòmics, les seves opinions polítiques i, molt especialment, les seves relacions amoroses amb altres dones, que descriu amb molt detall, tot incloent-hi les seves estratagemes de seducció. Per aquest motiu s’ha considerat Lister com a primera lesbiana moderna, un títol certament arbitrari, però que no deixa de ser un premi al seu treball documental.

Un personatge tan llaminer havia de caure tard o d’hora en el terreny de la ficció històrica, i és així com tenim la sèrie «Gentleman Jack» (BBC i HBO max) creada per Sally Wainwright i amb l’insubstituïble protagonisme de Suranne Jones. El primer episodi ens presenta Anne l’any 1832, quan ha de retornar a Yorkshire perquè acaba d’heretar les propietats del seu oncle, atès que el seu pare és considerat incompetent per administrar qualsevol patrimoni. Apart de les finques, l’herència inclou també una mina de carbó que està sent secretament espoliada per uns veïns. Mentre Anne malda per fer productives les seves possessions, coneix Ann Walker, una veïna rica de la qual s’enamora i amb la que intenta aparellar-se malgrat les dificultats de tot tipus que s’interposen en els seus plans.


Per descomptat, gran part dels obstacles es deuen als prejudicis dels seus veïns, que no estan acostumats a veure una dona que adopta rols actius tradicionalment destinats als homes i miren amb suspicàcia les relacions particulars que manté amb altres dones. Però de vegades els problemes sorgeixen de la gelosia d’antigues amants que no accepten el fet de ser postergades, situació que suggereix l’existència a l’època d’una xarxa secreta de dones que estimaven a altres dones. El més interessant de l’actitud d’Anne és la seguretat (una mica suïcida) que exhibeix, convençuda que l’honorabilitat dels seus gestos i sentiments acabarà proporcionant-li el merescut respecte de la societat.


Un detall que honora «Gentleman Jack» és que no intenta fer d’Anne Lister una heroïna de l’alliberament sexual, com li agradaria al punt de vista progressista dels nostre segle XXI, sinó que la presenta com a típica representant de la classe benestant, amb idees polítiques conservadores i un capteniment a vegades despòtic amb el personal del servei. Anne no és perfecta: pot ser impetuosa, indelicada, fràgil, autoritària, manipuladora i contradictòria, però per això mateix molt humana. Ja he dit que Surane Jones en fa una veritable creació i no es concep la sèrie sense ella, tot i que està molt ben envoltada per clàssics com Gemma Jones i Timothy West, més la Gemma Whelan de «Joc de trons» i la Sophie Rundle de «Peaky Blinders».


Un cop acabada la segona temporada el juny de 2022, HBO va anunciar que no reprendria la sèrie en el futur, atesos els seus baixos nivells d’audiència. Tanmateix, des dels seus primers capítols «Gentleman Jack» ha gaudit d’una cort fidel d’admiradors, per a qui les aventures d’aquesta dona de fermes conviccions ha significat una il·luminació a l’hora de reconèixer les pròpies inclinacions sexuals. Per això està en marxa una potent campanya per aconseguir que la sèrie tingui una segona vida en una altra plataforma. Creuarem els dits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada