dimarts, 12 de juliol del 2022

Fent volar coloms


Serà la meva condició de «boomer» (o directament de «carrossa», com en dèiem quan jo era jove), però hi ha coses l’èxit de les quals se m’escapen, com ara els influencers de youtube, les criptomonedes o les torrades d’alvocat. Per la mateixa raó em costa de creure que una idea tan senzilla com el «coworking» —la compartició d’un espai d’oficina entre personal de diferents companyies o professionals independents— pugui arribar  ser un negoci de proporcions bilionàries. Però això precisament és el que li va passar a l’emprenedor israelià Adam Neumann amb la seva esposa Rebekah i el seu soci Miguel McKelvey, quan l’any 2010 van fundar la companyia WeWork a Manhattan.


De la seva ascensió i caiguda s’ocupa la sèrie WeCrashed d’Apple TV+, basant-se en un «podcast» de la xarxa Wondery. Jared Leto fa d’Adam Neumann amb un fort accent que deu voler ser israelià i unes maneres d’idiota petulant. A un personatge com ell jo no li comprava ni un paquet de mocadors de paper, però tal com t’ho expliquen sembla que els inversors hi queien de quatre grapes i ni tan sols les pèrdues constants els dissuadien de continuar afavorint l’expansió del negoci com si no hi hagués un demà. Anne Hathaway fa de Rebekah i, gràcies a que l’actriu ens cau millor que en Leto, resulta mínimament menys irritant, tot i que les seves propostes de decoració «new age» i la seva idea d’obrir una escola ecosostenible superen en ximpleria al seu marit.


Contemplar els vuit capítols de WeCrashed suposa una prova molt dura, perquè significa tenir al davant un parell de cretins, cofois d’haver-se conegut i convençuts que l’univers els deu un homenatge. Són uns il·luminats prepotents de la mateixa raça que els Zuckerberg, Bezos o Musk, envoltats a més d’uns acòlits completament entregats a la secta, uns beneits que ja estan contents si a la feina tenen una taula de billar i un bar amb diferents tipus de «muesli».


Si acabes mirant la sèrie fins al final és perquè esperes que arribi el moment de la gran trompada. I sí, més o menys arriba: el consell d’administració, fart del dèficit, aparta el matrimoni Neumann de la direcció de WeWork; però aquesta mena gent sempre cau dreta, com els gats, o sigui que de Schadenfreude la justa. En resum vaig concloure WeCrashed emprenyat com una mona per la falta de justícia que hi ha a l’univers. 

2 comentaris:

  1. El karma no existeix, per benefici de molts aprofitats de la vida, gent capaç d'esquivar els problemes d'una manera miraculosa i sortir indemne de situacions on la majoria cauriem arruinats.

    ResponElimina