dissabte, 12 de novembre del 2016

La comunió Cohen


Ha mort Leonard Cohen (bé, de fet va morir dilluns passat, però la seva família ha escollit informar-nos tot just ahir, seguint la moda recent dels traspassos mediàticament controlats) i la comunitat universal de xarxes socials a la qual tots pertanyem, vulguem o no, ha optat per recordar-nos-ho avui. De cop i volta, els meus dos-cents amics de Facebook han decidit penjar a la seva pàgina el vídeo d’una cançó memorable del finat canadenc (que no sigui "Hallellujah", si us plau). Per descomptat, no penso escoltar ni una sola d’aquestes versions. ¿Per què els meus «amics» de Facebook són tan previsibles, ploraners, i tan poc interessants quan mor una figura estrella? Amb la vostra admiració programada (i una mica redundant) no aporteu res a cap procés de dol. De fet, l’infern és la mort de Bowie, Prince o Cohen, quan les llegeixes des de Facebook. Potser no estem parlant, o escrivint, de les mateixes persones.

11 comentaris:

  1. a tots aquests que li han fet homenatge i han posat Hallelluia (per cert, hi ha una versió extraordinaris del Rufus) diguels-hi que t'escriguin un parell dels seus poemes i et diguin 10 caçons.
    Dit això, un concert en directe d'aquest home debia adormir fins i tot a Lluís Llach.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, Francesc, no els discuteixo que siguin veritables fans, només que em cansen. I els seus concerts estaven molt bé, de debò.

      Elimina
  2. Ha arribat el moment de canviar d'amics de feisbuc. O de tancar-lo, millor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho dic perquè si bé la reacció més normal és penjar l'Hallellujah dels trons, arrufar el nas i entonar la cançó de l'enfandós davant d'aquest fet (l'allau d'Hallellujahs, vull dir) en deu ser la segona més estesa, i, per tant, previsible, també. Jo ja estic buscant vídeos de Dylan i Young, pobrets meus.

      Elimina
    2. No creguis que no estic temptat de marxar de facebook. Canviar d'amics seria massa dràstic.

      Elimina
  3. Home, dels murs de Facebook no se'n pot esperar gaire. Són el que són i serveixen per al que serveixen. En tot cas, ens hem quedat sense Cohen, però ens queda la seva veu. El meu post a FB ha tingut fins ara 106 "m'agrada" i alguns comentaris. Potser sóc molt previsible i em coneixen prou, però ningú ha preguntat què volia dir l'abreviatura Z"L que acompanyava el meu breu text.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu almenys lamentaves que no li haguessin donat el Nobel (no l'hauria pogut recollir). I ara ja sé què vol dir Z"L.

      Elimina
  4. El FB és una mica el nostre dietari públic. Jo no sóc fan de l'Hallellujah i he escollit una altra peça i no cantada per ell.
    A la barra universal del FB els amics comentem l'última notícia. Jo passo de llarg quan desconec alguna cosa, n'estic cansada o, simplement, no m'interessa. No cal complicar-ho més. Em sabria greu deixar de veure el teu mur que, darrerament, m'ensenya barcelones que ignorava.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tranquil·la, ja se'm passarà. Només espero que aquest 2016 deixin de morir-se cantautors (o deixin de rebre el Nobel).

      Elimina
  5. Jo sóc més de Take this waltz, què hi farem! No entenc massa aquest dol perquè la gent es mori, ho fan contínuament, a tota hora. I si ja ens han donat grans músiques, grans llibres, grans quadres, grans elquesigui, doncs ja està bé. Ara que en vingui un altre i ens doni grans detotelquevulgui. La, lalalá, teiiiiicdisualtzzzzzz

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest ja estava en edat delicada i s'havia acomiadat i tot.

      Elimina