dimarts, 30 de desembre del 2008

Tot passarà avui

Feia temps que l’esperava amb candeletes i sospito que el fet de ser editat per un petit segell és el que n’ha retardat la distribució, però per fi ja tenim aquí “Everything that happens will happen today”, l’últim treball conjunt de David Byrne i Brian Eno.

Aquest duet fantàstic, junts o per separat, són responsables d’alguns dels discos més innovadors i excitants dels últims trenta anys, i que es decideixin a col·laborar de nou després del quart de segle passat des del clarivident “My life in the bush of ghosts” ja hauria de ser una bona notícia.

Segons expliquen tots dos al text del disc, l’inici del projecte prové d’una sèrie de cançons que tenia Brian Eno al rebost i a les quals li feia mandra posar lletra. Byrne va endur-se un enregistrament de les melodies i aviat els hi va trobar un tret comú, que va qualificar d’electro-gospel. La denominació sembla tan arbitrària com qualsevol altra, però el que importa és que Byrne s’hi va posar a la feina.

D’aquesta manera les tasques quedaren repartides de forma que Eno s’ocuparia de tota la part musical, mentre que Byrne es dedicaria als textos i a cantar-los. Aquesta combinació inusual en aquest parell ha donat com a fruit una obra completament original, que sense desdir-se de les respectives obres anteriors, apunta en una nova direcció.


És un goig tornar a sentir l’Eno més pop; com havíem trobat a faltar la seva vessant més juganera i enganyosament ingènua des del “Wrong way up” amb John Cale! Byrne, pel seu costat, ha escrit uns textos que traspuen optimisme epifànic, sense perdre del tot la seva visió de les rareses quotidianes, i els canta amb entusiasme encomanadís. El disc és una joia, incloent-hi les il·lustracions de Stephan Walter, la darrera alegria musical d’aquest any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada