dimarts, 1 de juliol del 2014

L’hora boliviana

Segurament ho haureu llegit: Evo Morales s’ha tret de la màniga un nou disseny de rellotge amb les xifres invertides segons un eix de simetria vertical i les agulles girant en la direcció oposada a l’estàndard. Els motius per fer-ho són una mica peregrins, però es diria que l’únic que pretén és fer-se passar per revolucionari antisistema mitjançant unes mesures inofensives i en el fons molt poc meditades. De moment, s’ha limitat a canviar el rellotge del Congrés (on encara s’hi transparenten els anteriors números romans) i a obsequiar el nou model de rellotge als assistents a la Cimera dels països del G77; sense que se li coneguin ulteriors moviments.

Podríem deixar córrer la notícia com una atzagaiada més de Morales, com a mínim menys danyosa que aquella campanya que va llençar fa temps contra el consum de carn de pollastre tot acusant-la de causar l’homosexualitat; però a mi el que m’interessa comentar aquí és com ha estat tractada en diversos mitjans d’informació amb una barreja de condescendència i falta d’exactitud que m’ha fet rodar el cap (pegues de ser en excés sensible).

VilaWeb ho proclama des del titular: “El govern bolivià s’inventa el ‘rellotge del sud’ que gira a l’esquerra”. Queda bonic això de ‘girar a l’esquerra’, sona molt polític; malauradament, les busques dels rellotges no giren ni a la dreta ni a l’esquerra, o més ben dit ho fan una estona en cada direcció. Cal llegir l’article per entendre a que es refereixen: quan l’agulla toca les 12 avança a continuació en direcció esquerra (però en arribar a les 3 comença a anar cap a la dreta).

Per la seva banda el ministre d’Afers Exteriors David Choquehuanca ha afirmat: “el reloj solar, que es un reloj natural, gira a la izquierda en el sur y en el norte gira al otro lado”. Encara que en això tingui raó (tot i que parlar de ‘girar’ pels rellotges de sol soni una mica imprecís), el nou disseny afecta només rellotges de sofisticada maquinària que molt poc tenen a veure amb el que considerem ‘natural’.

Intervé llavors el físic Francesco Zaratti que diu que el sentit horari forma part de les convencions universals, alienes a ideologies, i menys a un significat discriminatori. Deixant de banda ideologies i discriminacions, és molt cert que fer girar una cosa en el sentit de les agulles del rellotge (o en sentit contrari) forma part d’innombrables algorismes que s’omplirien d’ambigüitat amb la invenció boliviana. Caldria especificar a partir d’ara de quin hemisferi estem parlant quan invoquem el sentit de les agulles del rellotge.

Llavors Zaratti afegeix: “La Tierra gira en sentido horario”; i aquí sí que em deixa mort. Què coi vol dir que la Terra gira en sentit horari? El seu sentit només depèn del punt de vista i no és intrínsec al planeta. Però el més gros és que (i espero no equivocar-me i ficar la pota fins l’engonal), contemplada la rotació de la Terra des de l’Hemisferi Nord, el seu gir és contrari a la direcció de les agulles del rellotge; i és des de l’Hemisferi Sud quan el gir segueix la pauta dels rellotges tradicionals. O sigui, per fer-ho breu, que si ens posem a jugar als inventors estupends, acabarem pitjor de com havíem començat.

M’acomiado amb un d’aquests mini-editorials que fa EL PAÍS, on per desqualificar la pensada d’Evo Morales utilitza el següent argument: “No es tan fácil (pruebe el lector a cantar la canción de Sabina “y nos dieron las diez...” con el horario del sur)”. Apart del mal gust que implica citar Joaquín Sabina en un context on no hi estava convidat, aquestes llumeneres d’EL PAÍS semblen assumir que el nou rellotge bolivià també suposaria l’alteració de l’ordre numèric. Els estúpids analfabets matemàtics no haurien d’escriure mai de la vida articles d’opinió.

18 comentaris:

  1. Per cert, i quan fan canvi d'horari d'hiver i d'estiu què passa, s'han inventat alguna novetat?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla que no. Proposo canviar el color de l'esfera del rellotge: blau a l'hivern, groc a l'estiu.

      Elimina
  2. Tant n'hi ha hi bon pes, que es sól dir. De totes maneres explicava Monzo a la Vanguardia que aquest tipus de rellotges a Amazon n'hi ha des fa temps, com a curiositat o regal una mica diferent o extravagant que és el que ha fet Evo Morales.

    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tindria més sentit amb els números en àrab, ja posats a llegir-ho a l'inrevés.

      Elimina
  3. És com allò dels mapamundis a l'inrevés, les revolucions o les aspiracions a revolucions sempre volen canviar-ho tot però a la llarga retorna la tradició, com en allò de les setmanes i els mesos de la revolució francesa, per exemple.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Júlia, trobo que en Morales ja triga a proposar el mapamundi invertit.

      Elimina
    2. Suposo que al Morales això de mapamundi invertit li deu sonar a homosexual...

      Elimina
  4. El que trobo magnífic és que per tal d'atacar Morales, fer-ne l'habitual befa condescendent o deixar-lo per ximple acabin fent un ridícul molt més gran. Es podria invocar aquí el famós pasdoble de "si no sabes torear pa que te metes"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sembla que els diaris, Alexandre, estan escrits pels fills dels becaris.

      Elimina
  5. El que passa és que Morales és un fan d'en Morales però no ho vol reconèixer :)

    https://www.youtube.com/watch?v=Mzv5i209Cv0

    D'altra banda, a l'Ecuador sembla que han trobat les raons científiques :)

    https://www.youtube.com/watch?v=AGQBFVTkuyg

    Elimine l'anterior perquà havia repetit els enllaços

    ResponElimina
    Respostes
    1. No recordava que això venia de tan lluny com la infantesa de Bruno Ganz.

      Elimina
  6. Tots els polítics volen ser noticia (a no ser que sigui una noticia negativa es clar) però n'hi ha que son molt més originals que d'altres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que prengui nota en Rajoy, que podria ser molt més graciós del que és.

      Elimina
  7. L'editorial d'El País és per emmarcar! Hi ha llocs on l'estupidesa forma part d'una manera d'entendre la vida, i mira, fa fins i tot gràcia. Ja s'ho faran. Però l'editorial fa vergonya aliena.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Últimament els de EL PAÍS no en fan una de bona.

      Elimina
  8. La concordança entre factors naturals i culturals depèn només d'un prim consens...
    Heus avui, quan Israel està executant la seva singular versió de la llei del Talió (esdentegant al cub, com a mínim), i això deixant de banda la seva cruel escola del dolor; i amb un dels seus equips campió d'Europa de bàsquet... D'Europa??? Ves quina deriva del continent asiàtic més estranya...
    (Polèmic, sí. Però pitjor seria callar a l'hora -dextrogira o levogira- dels innocents bombardejats amb fosfor blanc.)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les misèries de voler fer les coses com déu mana.

      Elimina