dimarts, 5 de febrer del 2019

Crims silvestres

«Ozark», sèrie de Netflix creada per Bill Dubuque i Mark Williams, sembla una hereva espúria de «Breaking Bad» pel seu retrat d’una família aparentment «normal» que es troba immergida de sobte a l’altre costat de la llei. En aquest cas els Byrde de Chicago —pare, mare i parella d’adolescents— es veuen obligats a emigrar a una contrada feréstega (i turística) de Missouri després que un pla de blanqueig de diners s’en va en orris. A Osage Beach, a la regió dels Ozarks, hauran de continuar blanquejant diners a gran escala pel mateix càrtel mexicà, mentre aniran familiaritzant-se amb la fauna de malfactors locals. A diferència dels White d’Albuquerque, els Byrde dels Ozark s’impliquen tots solidàriament en les seves derives criminals, cosa que sempre dona joc.
L’entorn d’«Ozark», amb la seva barreja de marc natural incomparable, explotació turística, i misèria camperola (altrament dita «white thrash») també imprimeix caràcter. Com ho fa una trama amb alguns excessos, que convida a suspendre sovint la credibilitat, però que és innegablement sorprenent i ple de personatges complexos i originals.

La sèrie compta a més amb actors potents de primer nivell. Jason Bateman, que interpreta el pater-familias, ha figurat a totes les travesses de guardonats des del dia de l’estrena, i algun premi ha recollit. Laura Linney, que fa de mare, no ha tingut tanta sort, però està també magnífica. Com ho està la rossa Julia Garner, jove furiosa, força de la natura atrapada entre la innocència i la malícia.

Peter Mullan ja s’ha especialitzat en els papers de «narco» rural i amb Lisa Emery, que fa de la seva esposa, formen una de les parelles més desconcertants de la televisió actual. Inusitats són també aquests dos agents del FBI, gais i ex-amants, o el malalt terminal i nudista que habita el soterrani dels Byrde i l’interpreta el veterà Harris Yulin. Janet McTeer fa d’advocada del càrtel, freda i despietada, però amb tots els problemes propis d’una mare de família en funcions.

«Ozark» compta de moment amb dues temporades de deu capítols cadascuna. Un drama criminal amb girs sorprenents, bons actors i millors personatges, especialment els femenins. Les vistes dels llacs són precioses (gràcies a déu que s’han inventat els «drones»).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada