diumenge, 21 de desembre del 2008

Zome

Durant anys desitjava tenir aquest sistema de construcció americà que a Europa es fa difícil de trobar. Finalment l’he aconseguit a través de la mare de les compres en línia (Amazon) i ja sóc un home una mica més feliç.

Zome és a la vegada una joguina i un potent sistema per construir models d’estructures geomètriques, que pot ser utilitzat per matemàtics, enginyers, arquitectes, biòlegs i altres investigadors. També pot ser molt útil com a material didàctic a les escoles.


Els seus elements són molt simples i el seu assemblatge és de fàcil comprensió. La peça fonamental és una boleta blanca, que funciona com a connector, amb 62 forats orientats en sengles direccions de l’espai. Aquests forats són de tres tipus (triangulars, rectangulars i pentagonals) de manera que a cadascun d’ells només es pot inserir un tipus concret de barreta. Les barretes bàsiques venen en tres colors: grogues, de secció triangular; blaves, de secció rectangular; i vermelles, pentagonal.

El sistema ha estat curosament dissenyat partint de conceptes matemàtics com la sèrie de Fibonacci o la proporció àuria, per tal de permetre l’escalabilitat i flexibilitat dels models.
Després de jugar una mica amb els sòlids platònics...

...he intentat el desafiament de construir els 65 tetraedres diferents (llevat de simetries) que permet el joc. En vaig obtenir 63 (després vaig haver de consultar les solucions).
Sembla que en aquest moment el joc està en ple procés de redisseny (nova web, barretes més curtes per obtenir models més compactes, embalatge més amigable, peces més sòlides...) Us en continuaré informant, si em queda alguna estona lliure :-)

4 comentaris:

  1. Ja ho veieu, haig de conviure amb l'autor del blog i amb les seves joguines. Si ho us expliqués¡

    ResponElimina
  2. Vinc del futur! Tot això del Zome m'interessa menys que 0, sóc un 0 a l'esquerra (o era a la dreta?) en matemàtiques i no tinc cap sentit de l'espai, però la data d'aquest enllaç m'ha portat un record del passat. Ja sé que això no té cap interès per ningú, però mira, m'ha vingut de gust dir-ho.

    ResponElimina
  3. Home del futur, ara cal que aclareixis el sentit que té per a tu la data (no se't demanaran credencials matemàtiques, no passis pena).

    ResponElimina
  4. Va de cossos imperfectes, però no diré res més.

    ResponElimina