dilluns, 29 de juny del 2009

...i Mrs. Vine


Abans d'ahir parlava de l’estupenda Ruth Rendell, però em vaig guardar un as a la mànega, una escriptora que es diu Barbara Vine i que és l’alter ego que canalitza les pulsions més recargolades de Ruth Rendell. Va néixer l’any 1986 amb “A Dark-Adapted Eye” (“Inocencia singular”), una història de germanes i d’homosexualitat clandestina. L’homosexualitat, més o menys reprimida, és un dels motors recurrents de les històries de Vine; figura en aquesta novel·la inicial, però també a “No night is too long” (“Larga es la noche”) o “The chimney-sweeper’s boy” (“La mariposa negra”).

Tot seguint les directrius de la casa mare, i fins i tot exacerbant-les, totes les novel·les de Vine comencen amb un munt de dades inconnexes i el sentit imminent d’un crim. Mai no queda clar per on apareixerà la sang. Per exemple, a “King Salomon’s carpet” (“La alfombra del Rey Salomón”), aprendrem molts detalls històrics sobre el meu estimat metro de Londres abans que tot esclati pels aires en un atemptat terrorista. “The Blood Doctor” va d’hemofília victoriana i “The Minotaur” de biblioteques i famílies disfuncionals. A “Gallowglass” (“El fiel vasallo”) la síndrome d’Estocolm condueix a un amor apassionat i criminal.

Potser un dels meus favorits és “Asta’s book” (“El diario de Asta”), una complexíssima novel·la on diversos misteris ocorreguts a principis del segle XX es resolen molts anys després mitjançant la lectura del diari escrit per una danesa trasplantada a Anglaterra. L’he llegit ja tres vegades i encara em sorprèn amb tots els seus girs inesperats i les seves caixes xineses de profunditat insondable.

El motiu inicial per haver escrit sobre Barbara Vine ha estat la lectura del seu darrer llibre “The birthday present”. Comença molt bé: un parlamentari conservador durant el govern de Margaret Thatcher manté una relació de matisos sadomasoquistes amb una dona casada. Com a pervers regal d’aniversari, i amb l’aquiescència d’ella, contracta dos còmplices perquè la segrestin i la duguin a una casa desconeguda. Malauradament hi ha un accident de tràfic mortal i l’aventura eròtica queda interrompuda. Als ulls del món, el cadàver de la dona, emmanillat i emmordassat apunta a un acte criminal... El llibre explica l’angoixa del polític, que tem ser vinculat en aquesta tèrbola història i que busca paranoicament tothom que en pugui estar al corrent per fer-los callar com sigui. Tot i que és un bon estudi sobre la culpa i la crueltat inherent als ambiciosos, la història s’allarga en excés i li falta una mica més de suc. No, no començaria per aquí una exploració sobre l’autora; però encara queda molt de bo per descobrir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada