dijous, 12 d’agost del 2010

Imatges d’Alícia: Albert Rué


Per demostrar que hi ha Carroll il·lustrat i català més enllà de Lola Anglada i Max, avui us porto l'Albert Rué. Potser alguns el recordareu per les seves historietes a publicacions infantils dels 60 i 70 com ara L'Infantil, anomenat després Tretzevents, especialment pel seu personatge del follet Genís. He llegit a algun lloc que va treballar també als Estudios Macián en aquella bona pel·lícula d'animació que es deia "El mago de los sueños". Desafortunadament Internet presenta encara molts forats i no puc dir-vos ni el seu any de naixença ni si es viu o no. Qualsevol informació al respecte serà benvinguda.

Aquesta adaptació en còmic del primer dels llibres d'Alícia fou editada l'any 1969 per les Publicacions de l'Abadia de Montserrat i el tinc a les mans gràcies al fabrià Puigmalet, home tan competent com generós, que me'l va regalar. Es tracta d'un llibre per infants i argumentalment la càrrega metalingüística de Carroll queda molt rebaixada. Tot i això, Rué és un professional, i amb tot el seu ensucrament, el resultat és digne.

32 comentaris:

  1. Ostres! Aquest és com de la família... Ma mare havia treballat d'il·lustradora precisament durant aquells anys, i el Rué es veu que era una referència... Els temps canvien, oi?

    ResponElimina
  2. Ostres, el meu oncle, Mia, també havia treballat de dibuixant a L'Infantil (Quimet Trapella i altres) i era molt amic de l'Albert Rué. Per mi era fascinant perquè a més ens va fer dedicar amb un dibuix molt bo i molt treballat el llibre d'en Jack i la Mongetera. El guardo com una relíquia molt preuada.

    ResponElimina
  3. Hola! :) recordo aquest dibuixant com a part de la meva infantesa :) guan peton, buy for mi madaaaaam, pay for mi madaaaaaam, where are you from madaaaaaam, wats your name madaaaaaaammmmmmm ;)

    ResponElimina
  4. És la Clídice o la síndrome Jinksy que ens arriba de l'altre part del món?

    Això és addicció!

    ResponElimina
  5. A veure, Lluís i Galde, vosaltres que heu mantingut contactes amb el dibuixant, si sou capaços d'afegir alguna dada biogràfica més, que a internet només estan per Corben, Eisner i altres americanots.

    ResponElimina
  6. Ostres, Clídice, quina aparició estelar! Estàs molt remullada? Veig que almenys teniu connexió. Vigila no tornar amb un orfenet adoptat.

    ResponElimina
  7. Res, petons des de la mitica Saigon, ara Ho Chi Minh City :) i nomes plou quan som sota cobert, o sigui que tot molt civilitzat ;)

    ResponElimina
  8. Perquè després diguin de la "civilitzada" Alemanya, on plou tant si estàs sota cobert com si no.

    ResponElimina
  9. Buuff, Clidice, quin descans que no tinguis la sindrome Jinksy... Que vagi bé per Saigon. Em fas una mica d'enveja.
    Allau, no et puc ajudar en les dades biogràfiques, ho sento.

    ResponElimina
  10. Ep! Aquest Rué és el meu pare! Segueix amb el llapis en mà i té el cabell i la barba tan blanques com el Follet Genís.
    El pare és del març del 1942.
    salut

    ResponElimina
  11. Ostres, Elisenda, em fa molta il·lusió el teu comentari. Envia-li una abraçada d'agraïment al teu pare per les bones estones que ens ha fet passar. És un gran professional!

    ResponElimina
  12. tela, tela, tela, de post, que macos dibuixos i que maco tot...a mi em recorden els contes de l'editorial Toray,....he de trobar més referències del follet Genís, maleïts superherois!

    ResponElimina
  13. Robert, sense maleir ningú, seria bo que algú recuperés aquests il·lustradors catalans que treballaren entorn de "Cavall Fort" i de "L'Infantil".

    ResponElimina
  14. L´Albert Ruè,es un "creador", pero millor persona, una referència per tots.......la seva creaciò ja forma part de la l´història i riquessa cultural.

    ResponElimina
  15. Elisenda,

    Perdona que em coli al bloc de l'Allau però és per demanar-te que li dediquis un bloc amb informació d'ell.

    És una llàstima que internet ignori els qui van nèixer abans de la seva existència i hi hagi molta documentació de capcigranys actuals i no de persones que van fer bona feina.

    Records al teu pare i que continui com el Follet Genís!

    ResponElimina
  16. Galde, fer un comentari en un bloc no és mai colar-se, sobretot si és per fer una petició que jo mateix he estat a punt de fer-li a l'Elisenda.

    ResponElimina
  17. A casa mantenim viva l'expressió "El Follet Genís que es canvia de pis". La diem de tant en tant i sense cap altre motiu que el de rememorar un imaginari comú, aquell que inclou Infantils, Cavalls Forts, els àlbums de l'Anxaneta...
    Veient aquests referents compartits per tants amics de la xarxa diria que aquelles lectures ens van ensenyar a mantenir una actitud activa i col·lectiva.

    ResponElimina
  18. Girbén, acabo de veure el "Cavall Fort" que ara el venen al supermercat Bonpreu. Imagino que no és el mateix que als anys 60 que tu rememores.

    ResponElimina
  19. Ha passat tot el mes de setembre i no he donat cap notícia mé; gràcies pels comentaris, tindré en compte la proposta de dedicar-hi un blog, tot i que no controli encara massa bé els sistemes d'internet... "Petit à petit" hi arrivarem! GRÀCIES DE NOU!

    ResponElimina
  20. Gràcies a tu, Elisenda. Si t'animes a fer alguna cosa i tens problemes tècnics, segur que aquí hi ha més d'un que estarà disposat a ajudar-te.

    ResponElimina
  21. Hola a tots una gran notícia avui he estat amb el Sr. *Rué en persona, ha estat fantàstic, li he convidat a unir-se a aquest col·loqui i aviat s'unirà a nosaltres.

    ResponElimina
  22. Gràcies, Jordi, estaré encantat de rebre'l en aquesta casa.

    ResponElimina
  23. ¿Hi ha hagut més notícies extrablocaires del Sr. Rué, Allau?

    ResponElimina
  24. Quina il·lusió veure de nou imatges dels contes que hem portava el tiet Albert quant jo era nen. Moltes gracies per la publicació! Una abraçada aiki
    Marcel

    ResponElimina
  25. ¡Qué grata sorpresa ver tanta gente interesada en la persona de Albert Rué y de su trabajo.! Yo tuve la gran suerte de participar en la producción del "Mago de los Sueños" y justamente era ayudante del equipo de Albert y de la animadora de Cuquín, doña Neus Gorriz. De ambos tengo un gratísimo recuerdo que se mantiene hasta hoy...
    Aún me quedo perplejo cuando pienso en que jóvenes de aprox 25 años, fueron capaces de crear las maravillosas escenas de la película de la "familia Telerín". Albert como director y Neus como animadora. En esta película también trabajaron GIN, prontamente desaparecido, y otras figuras que podéis ver en los créditos.
    Quiero hacer saber que Francisco Macián tenía en mente usar los beneficios que diera esta película del Mago, para financiar su proyecto más querido "Candelita" basada en canciones de Marisol, que entonces era una figura del cine y la canción.
    El estudio Macián, cuyo gerente era Salvador Papaseit, no consiguió el retorno de inversión previsto y cerró. Posteriormente la alma mater, el Sr. Macián falleció a temprana edad.
    Es muy importante tener en cuenta que el Sr. Macián era un gran empresario que contrataba al personal fijo en plantilla, con idea de formar un estudio estable. Hoy en día la tónica es que los dibujantes trabajen por proyecto y como autónomos.
    Quiero dejar aquí un saludo especial a Elisenda para que lo transmita.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, José Luis, por compartir tus valiosos recuerdos.

      Elimina
  26. Felicitats per aquest post tan triomfador i ple de vida. Només volia aportar que el DVD de "El Màgic dels Somnis" es podia adquirir fins no fa massa anys en algun Abacus o via Amazon i incloïa l'àudio en català (jo l'havia vist així un cop per TV3, el vam gravar en VHS i el mantenia ben viu a la memòria). Em sembla recordar que a Internet algú n'havia penjat la banda sonora, també. Però parlo de fa anys, que això de la xarxa ja comença a tenir la seva història. A Amazon el tenen com a "No disponible": http://www.amazon.es/El-Magic-Dels-Somnis-DVD/dp/B0055KMGEI

    ResponElimina
    Respostes
    1. Júnior, moltes gràcies per la informació.

      Elimina
    2. Júnior, yo tengo la peli en formato "mpg", calidad 90%.
      La BSO está en castellano.
      Si te interesa ty me facilitas tu buzón, te la podría enviar.

      Elimina