dijous, 17 de novembre del 2011

El cel a tocar

De la mateixa manera que no sóc amic dels memes i de les cadenes de la pesseta, quan trobo una iniciativa que considero digna de ser difosa, no dubto a aprofitar el poder víric de la xarxa per intentar que arribi al màxim nombre de persones. Aquest és el cas del projecte “Astronomia Tàctil” de l’astrònom Toni Guntin i l’artista i amic Jordi Girbén. El seu propòsit és el d’apropar el món de l’observació astronòmica a les persones invidents a través d’unes plaques plàstiques, elaborades artesanalment, on es reproduiran en relleu les visions que el cel ens pot mostrar. A Foravial trobareu una explicació més completa i informada de tot el que aquest projecte implica.

No us sorprendrà saber que, en aquest moment de fortes retallades en les subvencions, el projecte “Astronomia tàctil” està aturat. Per tirar-lo endavant, s’ha optat per la plataforma Verkami, que tants bons resultats va donar en l’edició del diccionari de refranys oculars d’en Víctor Pàmies. Verkami és un sistema de micromecenatge que, a partir de petites aportacions individuals, permet dur a terme projectes de tot tipus: edició d’un llibre, enregistrament d’un disc, filmació d’una pel·lícula…

Us deixo l’enllaç a la pàgina d’”Astronomia tàctil” a Verkami. Si esteu interessats a col·laborar, veureu una columna a la dreta on permet escollir l’aportació que voleu fer. El donatiu pot ser tan petit com 5 euros i, segons la seva quantia, implica contraprestacions com sessions astronòmiques a l’observatori, samarretes, un sopar i fins i tot un cap de setmana de turisme rural. Ara que s’acosten les festes també existeix l’opció de convertir els beneficis de la vostra aportació en un val per regalar a amics o familiars.

Trobo que fora bo que ho propaguéssiu a tothom que pogués estar-hi interessat.

12 comentaris:

  1. Gran idea, gran iniciativa i gran propaganda per a tot plegat!

    ResponElimina
  2. La iniciativa s'ho val. Haurem de posar fil a l'agulla i col·laborar-hi tots plegats.

    ResponElimina
  3. ¡Me encanta! Gracias por el enlace :-)

    ResponElimina
  4. Les bones iniciatives que ajuden, i no només a l'estómac, s'han de secundar sempre. Creuem els dits! :)

    ResponElimina
  5. Galde, la idea s'ho val. A veure si ho aconseguim.

    ResponElimina
  6. Enric, jo ja hi vaig col·laborar des del primer dia.

    ResponElimina
  7. Sufur, este proyecto creo que te toca de cerca ;p

    ResponElimina
  8. Clídice, vas tenir una gran idea encenent la metxa.

    ResponElimina
  9. Com ja li vaig dir a la Clidi: Mil gràcies, Allau!
    Deixa'm explicar que al capdavall es tracta de realitzar 10 rèpliques del prototip original; un llibre-objecte (retolat en alt contrast pels deficients i en braille pels invidents) contenidor de deu discs lleument còncaus on es resumeix el saber sobre l'evolució còsmica.
    El primer model és senzill a més no poder. Es un disc llis i net com una patena que explica el que més abunda a l'Univers: el buit.

    ResponElimina
  10. Gràcies, Girbén, pels aclariments i per la bona feina!

    ResponElimina
  11. Verkami ja és una realitat que ha vingut per quedar-se entre nosaltres. Ho avalen els més de 100 projectes aprovats en 11 mesos.

    La difusió dels projectes és bàsic perquè arribin a bon port. Col·laborem-hi!

    ResponElimina
  12. Gràcies, Víctor, ets un testimoni de primera mà.

    ResponElimina