dilluns, 2 de març del 2020

La ciutat no és per a mi

Mentre busco la manera d'anar a veure la versió original de l'adaptació animada del llibre (s'exhibeix en una sola sala i a un horari impossible), rellegeixo el conte de Dino Buzzati "La famosa invasió dels óssos a Sicília". Aparegué en forma de  capítols al "Corriere dei Piccoli" durant l'any 1945 i es publicà immediatament en un sol volum amb el text completament revisat.

L'acció s'esdevé en una Sicília mítica de muntanyes majestuoses i ciutats de faula, tot desaparegut fa molt de temps, igual que els óssos protagonistes, tots ells extingits. Són aquests óssos, empesos pel fred i la fam, els que baixen a les planures i s'enfronten victoriosament als humans. La convivència entre les dues espècies provocarà canvis en els costums dels plantígrads que acabaran adoptant els pitjors vicis de la civilització.


Malgrat l'aparent to al·legòric que confronta natura i societat, el conte va molt més enllà, gràcies a la profusió d'episodis memorables, de personatges molt ben traçats i de diàlegs plens de gràcia (amb algun poema inclòs). No endebades Buzzati és un dels millors contistes del segle XX, amb una imaginació desbordant que connecta tant amb les rondalles tradicionals com amb els neguits de la modernitat. Per la seva riquesa de significats aquest llibre és accessible tant pels infants com pels adults. Alguns dels incidents que conté —violència de les batalles, bèsties maltractades, ebrietat, ludopatia...— posen en evidència que va ser escrit en una època en la qual als nens no se'ls tractava amb tants miraments. Avui dia, un text com aquest seria impensable.


"La famosa invasió dels óssos a Sicília" es veu realçada per les delicioses il·lustracions que va fer l'autor. De fet Buzzati, que fou un dels precursors de la novel·la gràfica, es considerava sobretot artista plàstic. "Sóc un pintor que, per hobby, encara que per un període més aviat prolongat, he fet també d'escriptor i periodista."

Res, que us recomano vivament aquestes aventures estupendes, on coneixereu al rei Leonzio, al Gran Duc, tirà de Sicília, al professor de Ambrosiis i als óssos Salnitro, Frangipane i Gelsomino. Inoblidable.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada