dijous, 11 de febrer del 2021

Oportunitats perdudes


"A Suitable Boy"/"Un bon partit" de Vikram Seth ha de ser una de les meves novel·les favorites. Dec haver llegit el seu miler de pàgines un parell de vegades i no descarto fer-ho una tercera vegada abans de fer mutis. De la seva adaptació al format visual (cinema o televisió, no em posaré exigent) feia anys que se'n parlava sense que el projecte arribés a bon port, res d'estrany tractant-se d'un llibrot d'aquesta envergadura. Finalment l'adaptació va arribar a les pantalles televisives britàniques l'estiu passat a través de la prestigiosa BBC. Les credencials no podien ser millors: la versió corria a càrrec d'Andrew Davies, responsable ja d'una meritòria "Guerra i pau" televisada, i dirigia "Mira Nair", que havia estat davant de títols com "Mississippi Masala", "La boda del monsó" o "Salaam Bombay!" Del repartiment, format per actors exclusivament indis, és normal que no ens sonés ningú, però calia esperar un bon nivell de qualitat (quedava a prop l'excel·lent impressió que ens havia causat "The White Tiger"). I, malgrat tot, els sis capítols que hem pogut veure recentment a Netflix no podien ser més decebedors.

Darrera de l'epopeia domèstica d'una mare que busca el millor pretendent per casar-lo amb la seva filla, "Un bon partit" amaga una novel·la riu sobre els primers temps de la independència de l'Índia on s'hi veuen afectats desenes de personatges de totes les extraccions socials. No dubto que sigui complicat extractar el molt particular encant de les seves mil pàgines, on el detall ben observat es combina amb l'amplitud del fresc històric; però el que aquesta fidel adaptació demostra és que la gràcia de "A Suitable Boy" no es trobava precisament en l'argument. La reducció televisiva resulta superficial i amb un to de serial sentimental més propi d'una tele-novel·la brasilera. Una pena.


"Cambridge Spies" (a Filmin) és una vella (2003) sèrie de la BBC sobre uns personatges i uns ambients que han alimentat desenes de pàgines de novel·les d'autors com Graham Greene, John LeCarré o Evelyn Waugh: joves estudiants de bona família, rebels i sovint sodomites, que durant els anys 30 van flirtejar amb l'espionatge al servei de Rússia i que gairebé tots ells van acabar els seus dies en un exili niquelat a Moscou.

A la història d'aquests cèlebres traïdors (Guy Burgess, Kim Philby, Anthony Blunt i Donald MacLean) no li falten precisament peripècies apassionants, però el guió de Peter Moffat no ho podria explicar pitjor: amb freqüència no s'entén què és el que fa moure els personatges i del visionat se'n deriva un avorriment colossal. Ni la presència de quatre bons actors joves (Tom Hollander, Toby Stephens, Samuel West i Rupert Penry-Jones) que farien carrera en el futur, ni la solvent producció de la BBC són suficients per salvar l'honor. Una Sevilla durant la guerra solucionada al Raval de Barcelona i una Gernika que sembla Castellterçol acaben d'enfonsar la poca credibilitat de l'empresa.

2 comentaris:

  1. Amo a los escritores y escritoras superdotados y en cuanto a las dimensiones de "A Suitable Boy", desde que sobreviví a notas a pie de página de un montón de páginas (Infinite Jest), dejaron de preocuparme las largas distancias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les llargues distàncies més aviat m'estimulen (paraula de fan de Dickens!)

      Elimina