dimarts, 3 de febrer del 2009

Abecedari mafiós



A casa llegim tot el que escriu Andrea Camilleri, o sigui que mai no passa gaire temps sense tenir un llibre del prolífic autor a les mans. Ara li ha tocat el torn a “Vosaltres no sabeu”, la seva primera incursió explícita en els terrenys de la màfia.

El llibre se centra en Bernardo Provenzano, el darrer ‘capo dei capi’, detingut l’any 2006 després de més de 40 anys d’eludir la justícia. Malgrat la seva importància jeràrquica, Provenzano va acabar essent un ancià obligat a ocultar-se en una rònega masia, que es comunicava amb els seus subordinats mitjançant pizzini, petits missatges mecanografiats i xifrats.

Camilleri articula el llibre com un diccionari de termes extrets d’aquestes notes, de manera que li serveix tant per fer un retrat d’aquest personatge com per descriure amb la seva sornegueria habitual les claus fonamentals del funcionament de la màfia.

Bernardo Provenzano, home gairebé illetrat i de joventut força violenta, en succeir l’agressiu Totò Riina, esdevingué un home de tarannà més aviat conciliador i de supersticiosa religiositat. Lluny de la brutalitat que desprèn el Nàpols de “Gomorra”, la màfia siciliana que descriu Camilleri traspua una tradició secular basada en l’honor i la paraula donada. Ritualment catòlica i arrelada en la pagesia, aquesta màfia, que és un veritable Estat dins de l’Estat, es basa en una ètica pròpia molt ben reglamentada.

Una radiografia tan absorbent com plena de detalls sorprenents, una altra refrescant lectura del nostre avi preferit de Porto Empedocle.

1 comentari:

  1. Si. Haruem de pensar en rebatejar alguna cambra com a Sala Andrea (Camilleri, si volem ser formals).

    ResponElimina