dimarts, 17 de febrer del 2009

Ho estem deixant


Sí, fa temps que volem deixar de fumar, però mai no trobem el bon moment. Per sort encara no ho hem intentat seriosament, per tant no podem repetir la famosa frase de Mark Twain: “Deixar de fumar és molt fàcil, jo ho he deixat ja unes cent vegades”.

Aquest any els Reis d’Orient, amb molt mala intenció, em van dur el darrer número de Litoral, una preciosa revista literària que s’edita a Màlaga i que van fundar els poetes Emilio Prados i Manuel Altolaguirre l’any 1926. És un volum monogràfic que sota el títol de “Humo en el cuerpo” fa un repàs sobre la presència del tabac en les arts.

Al llarg de 350 pàgines no es deixa tecla per tocar ni cigarreta per encendre. Hi ha poemes sobre el tabac de Pessoa, Huidobro, Montale, Kavafis, Pavese, fragments de prosa tabacosa de Stevenson, Gide, Mann, Kypling, Svevo... i fins i tot un monòleg de Txekhov. Hi ha quadres on apareixen fumadors de Frans Hals, David Tenniers, Eugène Delacroix, Otto Dix, Paul Cezanne, Juan Gris... Fotos de fum i fumadors de Man Ray, García-Alix, Robert Doisneau, Cartier-Bresson... Assajos sobre el tabac als còmics, a les cançons, al cinema, a les portades de discos. Fotos de paquets de tabac, de capses de llumins, de “vitoles”, de llibrets de paper de fumar, d’encenedors i de cendrers i de broquets. Fins i tot, perquè no hi falti res, també es fa menció dels altres fums com el de l’opi o el de la maria.

Amb un disseny molt atractiu i farcit d’il·lustracions no és el millor dels manuals per deixar el vici: qui vol abandonar un club tan selecte on t’acompanyen, entre molts d’altres, Joseph Conrad, Marlene Dietrich, Albert Camus, Groucho Marx, Joni Mitchell, Juan Carlos Onetti o Albert Einstein?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada