divendres, 16 de juny del 2017

A Bruges (1)

McDonald's
No cal ni dir que Bruges és la ciutat més adorable de Flandes, Un conjunt d’edificis bàsicament burgesos, dels segles que van del XII al XV, perfectament preservats en una gota d’ambre intemporal que ni tan sols els bombardejos de la Segona Guerra Mundial foren capaços de destruir. Instituïda pels cursis com «la Venècia del Nord», gràcies als seus fotogènics canals, no deixa de provocar síndromes de Stendhal a tort i a dret, especialment entre el turisme japonès.

Visitada ara, l’any 2017, observo com s’ha respectat tota aquesta arquitectura històrica (no endebades parlem d’un Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO!), però s’ha venut la seva ànima al pitjor postor, com a tot arreu per altra banda.

Quaranta anys enrere l’Ernest i jo passejàvem per aquests mateixos carrers i davant d’aquestes mateixes façanes. Les façanes diria que no han canviat, però el contingut sí. Els comerços que trobareu al rovell de l’ou turístic són vells coneguts de tothom: Zara, Starbuck’s, H&M, Desigual, Swarowsky, McDonalds, Dunkin Donuts…; els mateixos que infesten el Portal de l’Àngel, Oxford Street o els carrerons de Venècia.

Estic segur que a principis dels anys 70 al centre de Bruges hi havia restaurants i bars no franquiciats, magatzems de queviures per abastir els locals, botigues de roba belga una mica quica, peixateries, floristeries, tintoreries, sastres, llibreries i ferreteries. L’ànima de la ciutat, en suma.

De tot això no en queda res. Si vols endur-te un record, un «souvenir», pots optar per un imant de nevera customitzat amb la paraula "Brugge", o per una samarreta de Primark (universal).

2 comentaris:

  1. Suposo que és el preu que cal pagar per mantenir aquesta gota d'ambre que descrius. I encara gràcies que no ha estat la salvatjada habitual: la foto que has triat és un bon exemple de convivència pacífica. Em sembla que poca cosa més es pot fer :(

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, malgrat tot els McDonald's solen colonitzar els edificis més emblemàtics amb una certa elegància.

      Elimina