dissabte, 7 de novembre del 2020

Racionals i irracionals

Com demostren el programa «Veterinaris» de TV3, els vídeos de gatets i els documentals de La 2, no hi ha res que ens agradi tant com una mica de drama animal. Al Regne Unit d’això en saben molt gràcies a gent com David Attenborough o Gerald Durrell. O com James Herriot, que era un veterinari que en realitat es deia James Alfred Wight, que va escriure vuit llibres sobre la seva experiència professional a Yorkshire, sobre les bèsties de les que s’ocupava i sobre els humans que eren els seus propietaris. A partir d’aquests llibres la BBC va fer una sèrie anomenada «All Creatures Great and Small» (Totes les criatures grans i petites), que m’imagino que va gaudir d’un èxit considerable, atès que es van emetre 90 episodis entre 1978 i 1990. No em consta que s’estrenés a Espanya.


Si calien més proves sobre la popularitat del llegat de Herriot, només cal veure que el «remake» homònim que ha muntat Channel 5 PSB l’any 2020 (i al que podem accedir gràcies a Filmin) ha batut tots els rècords d’audiència de la cadena. No és d’estranyar, perquè els ha sortit una cosa molt bonica i ben acabada, amb verds i civilitzats paisatges de Yorkshire, i un adorable poblet dels anys 30, més anglès que la Gill Sans, on el pitjor que hi pot passar és que Miss Marple investigui un crim.


Personatges i situacions són més aviat previsibles i en tot impera el conflicte de baixa intensitat i la bàsica decència humana. Hi ha un jove veterinari inexpert que s’ha de guanyar la confiança del poble, un veterinari titular de maneres brusques i cor d’or, el seu germà que és un bala perduda però també té bon cor, i una majordoma que és tot seny maternal. Les peripècies tenen a veure amb el benestar de tota mena d’animals domèstics, amb problemes que poden tenir a veure tant amb la dieta d’un pequinès aviciat com amb la potència sexual d’un semental. Quan els tres homes protagonistes no estan ocupats amb les bestioles, disposen de sengles interessos amorosos femenins per entretenir l’espera, però no patiu que no es veu res gaire passional en pantalla. 


«All Creatures Great and Small» ha sigut comparada, per raons òbvies, amb la sèrie dedicada a la família Durrell (també a Filmin) i, com passa amb aquesta, els més fanàtics han criticat les llibertats que es prenen respecte els llibres originals. Francament tant me fa, ens calen més sèries com aquestes, especialment en els temps pandèmics que corren, aptes per a tota la família, reconfortants com una tassa de caldo calent i tan emocionants com una vaca que va de part.


Com al·licient no tan menor aquesta sèrie conté el que va ser possiblement el darrer treball de la gran Diana Rigg.




2 comentaris:

  1. Ja l' he vista aquesta sèria.Desconec com va ser la primera versión dels anys 70 però en aquesta els personatges m'han captivat de ple. Els actors que interpreten els dos germans están a la llista dels meus preferits.I l' ambient rural dels anys 50 és justament el temps de postguerra que em complau més...potser perquè encara hi ha l' ombra del raccionament i tot el que es te s' aprecia molt més.
    Estic esperant amb candeletes la 2a.temporada 😄

    ResponElimina
    Respostes
    1. Laura, jo també, però abans hi haurà un especial de Nadal.

      Elimina