dimecres, 8 de gener del 2020

Amb ulls de dona

Maria Adler, antiga pupil·la en cases d'acollida i actual hoste en una residència tutelada, acaba de ser violada en el seu propi apartament. Un cop feta la denúncia a la policia, la traumàtica experiència serà la menor de les seves preocupacions, ja que serà obligada a reviure-la una vegada i una altra davant la creixent incredulitat de la llei, atesa l'escassa credibilitat que se li pressuposa.

Aquesta angoixant premissa ocupa el primer capítol d'"Unbelievable" ("Creieu-me"), sèrie de Netflix que per a mi va ser una de les més importants de l'any passat. Sota la pell estructural de la investigació entorn a un violador en sèrie, basada a més en fets reals, "Unbelievable" opta per una mirada femenina, que defuig el "voyeurisme" sensacionalista i centra el drama en l'experiència de les diverses víctimes. Tot aprofitant la tendència actual a donar veu a les dones en qüestions sobre les quals fins ara havien estat sovint silenciades —guionistes i directors són majoritàriament dones, tot i que també intervé el conegut novelista Michael Chabon—, el programa destaca per la visió empàtica femenina, en contraposició a l'escepticisme masculí.

Les víctimes del violador pertanyen a tota classe d'edats i de físics, afegint així un altre tret realista a l'equació. De la mateixa manera, la resolució del cas apareix desproveït de qualsevol truculència: el descobriment del culpable deriva d'un llarg treball rutinari i sovint tediós. Tediós per a qui el fa, no per l'espectador que ho contempla, més implicat en el drama humà i les seves discriminacions que en el triomf de la justícia.

Per acabar-ho d'arrodonir, "Unbelievable" conté un grapat de bones interpretacions començant per la desconeguda per mi Kaitlyn Dever, que trasllada perfectament la desesperant situació de la jove Maria Adler. Al seu costat, dues actrius consumades com són Merritt Wever i Toni Collette, en el paper de dues agents de policia que són com la nit i el dia.

No soc de fer llistes de final d'any; però si n'hagués fet la corresponent a les millors sèries televisives de 2019, de segur que "Unbelievable" estaria molt a prop del número 1.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada