dilluns, 20 de gener del 2020

Més ençà hi ha monstres (1)


Emil Ferris és una il·lustradora i dissenyadora de joguines de Chicago. El 2001, quan tenia quaranta anys, va quedar paralitzada de cintura en avall per culpa de la picada d'un mosquit. Mentre es recuperava, va dedicar-se a dibuixar la novel·la gràfica "My Favorite Thing is Monsters" ("Lo que más me gustan son los monstruos", Reservoir Books, abril de 2018) que des de la seva publicació li ha proporcionat tots els premis haguts i per haver.

L'obra es presenta com el diari personal (en forma de quadern d'espiral) de Karen Reyes, una nena de 10 anys que viu amb la seva mare i el seu germà gran al Chicago de finals dels 60. Karen és, igual com l'autora, aficionada a les pel·lícules de monstres i es retrata a ella mateixa com una petita nena-llop, marginada dins d'un entorn que ja és de per si marginal. És un llibre extens (voreja les 400 pàgines) i complex, que toca un munt de tecles a partir de les experiències d'una nena aïllada i assetjada pels seus coetanis, però que dibuixa també un panorama complet de l'Amèrica de finals de la dècada dels 60 (hippies, guerra de Vietnam, assassinat de Luther King...) Hi ha també una trama criminal: quan mor l'atractiva veïna del pis de dalt i se sospita que ha estat assassinada, Karen es posa el barret d'investigadora... I, perquè no hi falti de res, hi ha una subtrama que té a veure amb l'Holocaust i els camps de concentració nazis.

Ferris va necessitar sis anys per completar la seva obra, dibuixada bàsicament amb bolígraf BIC i esporàdics toc de color fets amb retolador. Malgrat que es presenti com un exercici de recuperació de les habilitats perdudes per culpa de la malaltia, queda palès que l'autora és mestressa absoluta dels seus recursos, tant en la qualitat del seu traç com en la sofisticació amb la que articula la seva història sobre la pàgina.

"Lo que más me gusta son los monstruos" agradarà a tots aquells que connectin amb els "monstres tendres" de Tim Burton i amb les adolescències gòtiques un xic turmentades. El llibre només té una pega, i és que ningú no t'adverteix que el que hi ha publicat fins ara només és la primera part de la història (el segon tom s'editarà en anglès durant l'any present). En tractar-se d'una novel·la que conté un misteri criminal, no deixa de ser una putada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada