divendres, 17 d’abril del 2009

Terra-Llibre


(amb un clic ho veureu més clar)
He pescat aquesta petita joia al meravellós bagul de Strange Maps. Es tracta d’un mapa de la Terra dels Llibres dibuixat per Alphons Woelfle l’any 1938, encara que imita estils més propers al segle XVII i XVIII.

La meva comprensió de la llengua alemanya és justeta, però no he pogut resistir-me a fer-vos una traducció aproximada de les delícies aquí cartografiades.

A la feréstega zona nord es troben les altes muntanyes que són “La font de la saviesa” (Urquell des Wissens), l’ermita dels filòsofs, el bosc de la cel·lulosa i el llac de tinta. Més avall topem amb el barranc dels errors d’impremta (Schlucht der Druckfehlerteufel, literalment els diables de l’error tipogràfic), els molins de paper i la pesca de “bunyols” (Zwiebelfischereien, pesca de peixos ceba).

A l’oest, en verd, es mostra la República dels Lectors, on destaca la cova dels lletraferits o de les rates de biblioteca (no sé decidir-me a com traduir Höhle der Bücherwürmer, cucs dels llibres és l’expressió literal que també s’empra en anglès). Per aquí també trobem el llac de les edicions populars, el mercat inexplorat, el campament de la comunitat lectora i les interessants mines de la “literatura de l’asfalt”, eufemisme nazi que es referia a la literatura “degenerada” (proletària, potser?).
Sota la Província Prohibida hi ha el Planter de Best-sellers (o dels millors apis), els Aiguamolls Eròtics, el Castell dels Tòpics, els Llocs Comuns o la Regió Potinejada.

Altres regions de pes són: els importants Estats Units dels Llibreters on es troba la capital Officina (impremta), Antiquaria, Recensetia amb els Boscos de la Crítica i Makulaturia (paper vell) on trobem les Empreses Encallades i les Piràmides de Llibres Oblidats. No oblidem l’Hipòdrom de la Novel·la, el Fort de la Censura o la Constructora de Plagis.

La meridional regió de Poesia té forma de lira i limita al nord amb els Reialmes de la Fantasia en Flor. Conté l’Arrendament dels Filòlegs, el Bosc dels Llorers, el Promontori dels Clàssics i el Puig de la Glòria.

Per acabar, trobem al mar, apart del Vaixell dels Folls, l’arxipèlag format per Rara, Curiosa i Única (amb la Badia de les Flors d’un Dia), l’illa dels Contrabandistes, el Cap de les Esperances Defraudades. Però si hagués d’escollir un lloc per viure, seria al nord del Mar de les Noves Publicacions, a la meravellosa Illa del Tresor de les Novel·les d’Aventures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada