diumenge, 18 de gener del 2009

Entropa


Aquest és el títol de l’obra d’art encarregada per Txèquia, país que presideix des del primer de gener la Unió Europea, per a decorar l’exterior de l’edifici del Consell a Brussel·les. Com no sembla que siguin uns europeistes convençuts, tampoc és d’estranyar el que ha succeït.

L’artista David Cerny havia de coordinar la col·laboració de creatius de la resta de la Unió per confegir un treball representatiu dels 27 països. A l’hora de la veritat s’ha descobert que Cerny era l’únic responsable d’aquesta visió satírica on el perfil de cada país apareixia encunyat en una mena de kit per muntar a casa.

Espanya, per exemple, apareix com una desolació de ciment, amb una formigonera en plena forma a l’alçada de la Rioja. Grècia crema i Àustria és una central nuclear. Itàlia és un llarg camp de futbol on els jugadors refreguen la pilota contra el seu paquet. França és barrada amb un rètol vermell de grève, Romania és un parc temàtic del Comte Dràcula, Bulgària és un vàter a la turca, Luxemburg és feta d’or nazi i exhibeix un cartell de “For Sale”, Suècia és un paquet d’Ikea per construir a la intimitat... Significativament Anglaterra no hi apareix. I la catòlica Polònia presenta un grup de capellans alçant la bandera de l’arc de Sant Martí, talment com si es trobessin a Iwo-jima.

Tot plegat pot semblar una acudit barat, però no deixa de ser simptomàtic d’aquest estrany amor que uneix els europeus.

1 comentari:

  1. Això o simplement que entre una bona idea o una provocació és més fàcil la segona. Tot i que no ens enganyem, darrera de cada tòpic sempre hi ha quelcom de cert.

    ResponElimina