dimarts, 28 de setembre del 2010

Tolstoi també parla de Dickens



“La primera condició perquè un autor sigui popular, el mitjà bàsic per fer-se estimar, és l’amor amb el que tracta els seus personatges. Per això els personatges de Dickens són amics de tota la humanitat; són el nexe d’unió entre l’Home d’Amèrica i l’Home de Petersburg”.

Aquest dimarts sóc de tournée a Vic. Confio que els seus habitants, tradicionals devoradors del porc, no acabin amb mi. D’esperances, les justes.

Si sobrevisc, enviaré una crònica. De moment us deixo amb aquest meravellós “Stage Fright” o “Pànic escènic” (tocat per “The Band”, filmat per Scorsese, i tan reminiscent de "Sympathy for the Devil"). Rick Danko, l’hermós cantant, morí el 1999. Atac de cor, diuen.

15 comentaris:

  1. Ep que vagi bé aquesta tornée per Osona que suposo que deu ser cosa de blocs!

    Sobre el tema escorxador no pateixis, amb els qui estan magres ni s'hi fixen...

    Sobre la frase de Tolstoi diuen que per ser universal primer s'ha de ser local, sinó caus en provincialismes (l'estadi entremig!). Suposo que podríem lligar això amb el meravellós enllaç que ens ha passat la Clídice sobre una escriptora de Nigèria.

    ResponElimina
  2. És cosa de blocs, Galde, esperances i la resta. Amb mi faran el que puguin, com amb tots els porcs. Locals que són ells.

    ResponElimina
  3. No m'estranya que al gran escriptor rus li agradès Dickens però em consta que detestava Xecspir. No li agradava gens!!!

    ResponElimina
  4. Tolstoi, Dickens i The Band en un matex post! No es pot demanar més.
    Com que Tolstoi d'elogis no en repartia pas gaires, són ben significatives les paraules que dedica a Dickens. El devia trobar "moral" que és el criteri que de gran feia servir per acceptar o rebutjar autors. Es va convertir en una mena de Plató rus. Com diu molt bé la Glòria, Xècspir quedava a la banda dels immorals.
    Que vagi molt bé per Vic. Salutacions!

    ResponElimina
  5. Pel que conec, és més fàcil que acabis sortint del cau vigatà on t'esperen encantat de la vida i amb una culara de llei que devorat.

    ResponElimina
  6. En Girb té raó, Allau, no tinguis por que això serà com la gira aquella del Festival Express, Joplin, The Band i companyia ficats tres dies en un tren. Irrepetible, ja ho veuràs.

    ResponElimina
  7. Ah, i agafa una rebequeta, que la cosa ha refrescat!

    ResponElimina
  8. Glòria, no ho sabia això de Shakespeare i em sorprèn. Jo pensaria que Shakespeare és tan gran que en té una mica per a tothom.

    ResponElimina
  9. Salutacions, David! No sé a quina època de la seva vida va escriure aquesta frase, però tenint en compte que va acabar renegant de les seves grans novel·les, potser Tolstoi no és el crític literari més fiable.

    ResponElimina
  10. Girbén, ja compto que la companyia serà de primera.

    ResponElimina
  11. Res, Matilde, agafo el "polar" i pujo.

    ResponElimina
  12. bona aquesta: "Tolstoi no és el crític literari més fiable", evident, mira que no agradar-li l'obra d'un tal Tolstoi! :)

    No ho puc evitar, sóc d'un poble "teiatreru" i no et faré cap bon desig, quin iuiu! :)

    ResponElimina
  13. La teva integritat física no corre cap risc, sac d'ossos! No val la pena rosegar-te per la poca teca que se'n treuria... Bona sort, Pip!

    (el pobre Richard Manuel també va palmar -penjat-, i Levon Helm últimament no fa gaire bona cara)

    ResponElimina
  14. Clidi, sense paraules ja ens entenem ;p Gràcies!

    ResponElimina