dissabte, 21 de març del 2009

Thing-fish

Un artista tan inclassificable com Frank Zappa és de justícia que compti entre els seus seguidors gent tan inclassificable com ell, especialment dins de la comunitat científica. Ja l’any 1968 el paleontòleg Leo P. Plas jr. va identificar a Nevada un mol·lusc extint que va anomenar Amaurotoma zappa.

Els anys 80 Ed Murdy va descobrir a Nova Guinea un nou gènere de peix dins de la família dels gobis que va batejar com a Zappa confluentus. Els motius?
1. Li agradava la seva música (la de Frank, no la del peix).
2. Li agradaven els seus principis (especialment la seva defensa de la llibertat d’expressió).
3. El nom era curt i fàcil de pronunciar.

El biòleg genovès Fernando Boero va donar el nom de Phialella Zappai a una medusa californiana l’any 1987. En el seu cas va actuar amb premeditació, ja que era un fan de la seva música i va buscar-se un camp d’investigació en el que pogués trobar una espècie nova per dedicar-la al músic. Zappa quedà encantat i desenvolupà una relació amical amb el biòleg que va durar fins la seva mort. Bona prova d’això és la versió de “Lonesome Cowboy Burt” que li va dedicar en un concert a Gènova, rebatejada per l’ocasió “Lonesome Cowboy Nando”, i amb la lletra totalment adaptada (es pot sentir a You Can't Do That On Stage Any More, Vol.6.).


Els entomòlegs belgues Robert Bosmans i Jan Bosselaers identificaren l’any 1994 una nova espècie d’aranya camerunesa a la que anomenaren Pachygnata Zappa a causa de la taca ventral grisa que presenten les femelles.



Més a prop del seu Baltimore natal, el microbiòleg Bob Belas de la Universitat de Maryland el 1995 va posar el nom de ZapA a un gene de la bactèria Proteus Mirabilis que produeix infeccions del tracte urinari (Why does it hurts when I pee?).

Deixaré per un altre dia la interessant història de l’ascensió de Zappa als cels.

3 comentaris:

  1. Encara més, a Sudamèrica (al menys al Perú), les carabasses es coneixen com Zapallos (aixó si abans de que es conegués el Halloween, o que es fundessin el Ruben and the Jets, o TMOI...)

    ResponElimina
  2. Adore al Zappa i a totes les criaturetes marines! I tinc un dubte que no té res que vore amb ells. Al blog thellibres.blogspot.com deixà vosté un comentari, al post amb una cançó de la Simone, que deia: "I tanmateix,encara que Byrne, Nina Simmone i Veloso la beneeixin, trobo que la cançó és queca."

    Què vol dir QUECA?

    ResponElimina
  3. Queca, en una accepció que cap diccionari confirma, l'emprem al Principat per significar "cursi" o "carrinclona". Espero no haver ofès a la Comtessa ni a la no menys gran Nina Simmone.

    ResponElimina