dissabte, 7 de març del 2009

What's new in Baltimore?


En vida Frank Zappa va ser d’aquells personatges del que tothom n’havia sentit parlar o que era capaç de reconèixer icònicament en funcions excretores, però que no tanta gent coneixia realment per la seva faceta musical. Mai no va ser un artista de multituds i molt menys profeta (però sí mofeta) en la seva terra.

Curiosament va arribar a ser molt popular a Europa de l’Est, on esdevingué un símbol de la lluita contra el sistema. Una de les bandes senyeres de l’underground txec es va anomenar “Plastic People of the Universe” en honor a la seva cançó ‘Plastic People’ (aquesta banda i l’empresonament del seu líder és una de les trames de “Rock and roll” de Tom Stoppard, que fa poc vam veure al Lliure). A principis dels anys 90, Vaclav Havel, president de Txecoslovàquia i fan declarat de Zappa, va convidar l’artista a Praga i li proposà que actués com a conseller del govern en qüestions culturals, comercials i turístiques. Malgrat l’entusiasme de Zappa, el govern d’Estats Units va pressionar el seu homòleg perquè retirés la proposta.

Després de la mort de l’artista el desembre de 1993, els primers homenatges provingueren també d’Europa. El 1995 i per iniciativa privada va ser erigit un bust del músic a Vilna, una ciutat que mai no havia visitat en vida. El seu escultor, Konstantinas Bogdanas, havia bastit la seva reputació amb les estàtues-bibelot de Lenin, fet que no deixa de ser irònic per a un anticomunista declarat com ho era Frank.
Frank a Vilna.
El 2002 a la localitat alemanya de Bad Doberan, on des de 1990 es celebra el festival Zappanale (no sempre al gust de "La Viuda" Gail Zappa), es va col·locar un bust de bronze. El 2007 al districte berlinès de Marzahn es va batejar un carrer amb el nom de “Frank-Zappa-Straße".

Frank a Bad Doberan.
Finalment, el 2007 l’alcaldessa de Baltimore Sheila Dixon, amb motiu d’un concert de Dweezil Zappa a la vila natal del seu pare, va declarar el 9 d’agost com “Dia de Frank Zappa”. Un any més tard, el maig de 2008, els emprenedors lituans que ja havien plantat l’estàtua de Vilna, van oferir a l’ajuntament de Baltimore una rèplica que tenien preparada, sempre que s’ocupessin de les despeses de transport. L’alcaldessa va fer un d’aquests discursos d’agraïment que sempre venen al cas i la cosa quedà així.

Quan ja han passat gairebé 10 mesos dels discursos i les promeses, he fet una recerca per veure “What’s new in Baltimore?” (una de les cançons més apreciades de l’artista) i he constatat que el més calent és a l’aigüera. Curiosament el desembre passat l’alcaldessa va transferir el “Frank Zappa Day” al 21 de desembre data del seu neixement, cosa que al menys té un cert sentit.
Frank a l'espera d'anar a Baltimore.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada